Zadnje knjižne POPslastice v znamenju glasbe in zmagovalne kratke zgodbe

 

Zadnje knjižne POPslastice so se v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto končale z obiskom enega najbolj uspešnih in zaželenih glasbenih vokalistov Tomislavom Jovanovičem – Tokacem.  Eden od petih članov skupine Dan D se svojih prvih glasbenih začetkov spominja kot igre, ki se je začela pri trinajstih letih v Karlovcu in se postopoma razvila v življenjsko delo ter poslanstvo. Njegova besedila so odraz notranjega doživljanja sveta okoli sebe. »Svet moraš znati opazovati, drugače je vse skupaj le projekcija tvojega počutja«, je izdal ključ do dobrega besedila, s katerim se lahko ljudje poistovetijo. Na vprašanje, koliko je na njegovo kreativnost vplivala šola, je priznal, da zelo kreativno, saj je bil zelo malo prisoten pri pouku. »Raje sem šel igrat z ‘bendom’. Bil sem čisto preveč divji za v šolo«, je iskreno podoživel svoja šolska leta. »Res nimam diplome, imam pa ogromno glasbenih izkušenj.«

Tomislav Jovanovič – Tokac je tudi avtor številnih filmskih glasbenih besedil. »Glasba mora biti v oporo sliki. Največja nevarnost je, kadar želi glasbenik vplesti svojo lastna čustva«, je pojasnil bistveno razliko med ustvarjanjem za film in za skupino.

Piše tudi v angleškem jeziku in seveda v hrvaškem. Slovenski jezik pa mu je izziv. »Vsi so mi govorili, da se v slovenščini ne da pisati. Zakaj mislijo, da se ne da, to ne more obstajati!«

Trenutno se navdušuje nad Carlom Jungom, na njegov bralni seznam pa zaidejo tudi Pascal Bruckner z  Nenehno vzhičenostjo – esej o prisilni sreči, Frederic Beigbeder: 2.999, Hesse, Maldororjevi spevi avtorja Lautreamonta itd. Kot otrok se je navduševal nad Tarzanom.

Projekt Knjižne POPslastice, ki ga je sofinancirala Javna agencija za knjigo, je ob koncu dosegel in presegel vsa pričakovanja. Poleg izjemne glasbene predstave zadnjega gosta je Trdinova čitalnica z aplavzom in smehom pospremila tudi zmagovalca literarnega natečaja. Dijak tretjega letnika Gimnazije Novo mesto Luka Piletič si je z ustvarjalno, bistro, duhovito in izvirno kratko zgodbo z naslovom Zares kratka zgodba ali kako sem izgubil punco prislužil elektronski bralnik. Celotno zgodbo, ki jo je brez oklevanja za najboljšo izbrala komisija, v kateri so sodelovali vodja projekta Petra Kovič, koordinatorka Maja Ivanež, moderatorka Alenka Murgelj  in profesor dr. Andrej Blatnik, si lahko preberete na njihovi spletni strani.

Andreja Moškon

Objavljeno v Dolenjska