Simon Petrov gost drugih knjižnih POPslastic

Četrtkove POPslastice v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so bile tokrat športno obarvane. Gostili so slovenskega košarkarja, Novomeščana, igralca domačega košarkarskega kluba Krka Simona Petrova. Uvodne besede so bile namenjene izjemni lanski sezoni, v kateri je s soigralci osvojil lovoriko državnega prvaka, kot tudi letošnjemu superpokalu, kjer so prav tako kot lani ugnali Union Olimpijo. »Jaz upam, da ne pričakujejo od nas, da osvojimo še evropokal«, je malo zaskrbljeno, a z nasmehom odgovoril lanskoletni nominiranec za najboljšega športnika novomeške občine.  Ker je ravno dan prej njihovo moštvo izgubilo proti hrvaški Ciboni, je Simon Petrov spregovoril tudi o neizogibnem elementu vsakega športa: »Smo profesionalci in se s tem ne obremenjujemo. Vsak ve, kaj je storil narobe in gremo naprej.« Tako kot se ni mogoče izogniti porazom, se mora marsikdo od vrhunskih športnikov prej ali slej soočiti tudi s poškodbami. »Imel sem toliko zvinov, da sem prenehal šteti«. Prav gotovo pa mu je, tako kot vsem košarkarskim navijačem, ostal v spominu njegov marčevski zlom piščali, po katerem  je zelo dobro in hitro okreval ter se svojim igralcem pridružil že ob koncu sezone. »Nisem si še želel končati kariere«, je pojasnil enega od razlogov za hitro vrnitev pod koše. K temu je seveda pripomogla tudi njegova vztrajnost in še vedno uživanje v igranju, saj naporni dnevni treningi vsakokrat zahtevajo posebno preizkušnjo lastne volje in ciljev.

V pogovoru z moderatorko Alenko Murgelj sta se dotaknila tudi njegovih začetkov igranja, še posebej prepletenosti šole in košarke. V njegovih časih še namreč ni bilo možnosti ureditve posebnega statusa športnika, prav tako ni bilo prevelikega navdušenja nad košarko, zato so ‘cveki’ včasih padali tudi z namenom odvrnitve od košarkarske žoge. To profesorjem seveda ni uspelo.  Simon Petrov je po zaključku srednje šole celo našel čas za študij, vendar so klubski uspehi nagnili tehnico in tako je s svojim klubom kar trikrat slavil naslov državnega prvaka.

Knjižne POPslastice seveda ne bi bile popolnega okusa, če ne bi beseda stekla tudi o knjigah. »Old Shatterhand je bil tak car«, je naglo ustrelil odgovor na vprašanje, zakaj je bil Karl May eden od njegovih najljubših avtorjev. Rad prebira tudi knjige Igorja Karlovška in detektivke ter biografije. Še posebej mu je ljuba biografija Boba Dylana, saj tudi sam rad poprime za kitaro. Izbiro knjig pa po navadi prepušča knjižničarjem ali pa se odloči na podlagi dobrih kritik svojih najbližjih.

Kot vsak vrhunski športnik tudi on razmišlja o življenju po zaključku svoje kariere. »Želim se preizkusite tudi v trenerski vlogi«, je bil odločen in če je za igranje košarke vedno dejal, da je »najlepši občutek, ko je tvoja služba tvoj hobi«, potem ne dvomimo, da bo uspešen tudi na trenerski klopi.

Andreja Moškon

Objavljeno v Dolenjska