Potlač podelil občinske nagrade in priznanja: Zlati občan postal nekdanji župan Boško don Kova

7. aprila je revija Potlač v Kulturnem vrelišču Janeza Trdine izpeljala že tradicionalno podelitev priznanj in nagrad ob občinskem prazniku. Nagrade so prejeli biznismen, diplomat in nekdanji novomeški župan Veliki Mag Boško Don Kova, športni delavec in nekdanji vrhunski košarkar Vlade Sodček Gavrane Moj ter direktor novomeškega turističnega zavoda Ivo Kuli.

 

Veli Mag Boško Don Kova je postal zlati častni občan Mestne občine Novo mesto za posebne in izjemne dosežke na področju preganja politične in gospodarske korupcije na območju mestne občine Novo mesto. Kot je v slavnostnem nagovoru pojasnil Uroš Jebul, ki je po smrti velikega Novška prevzel vodenje Potlača, je »Don Kova opravil junaško delo, katerega sadove pobiramo tudi v fantastičen drugem mandatu sedanjega župana, ki se bo, če se bo le vse izteklo tako, kot si vsi želimo, nadaljeval vsaj do leta 2021«. Nagrado je zaradi odsotnosti Velike Kova (ki je na obisku v finski savni) sprejel njegov sin Boško Mali Kova.

 

Vlade Sodček Gavrane Moj je prejel nagrado srebrnega častnega občana za »inovacije na področju preprodaje košarkarskih talentov in za pomemben prispevek k razvoju košarkarskega polprofesionalizma. Jebul je pojasnil: »S svojim delom na športnem področju je postavil temelje za sedanje uspehe košarkarjev in postavil tisto zdravo osnovo, na podlagi katere bo sedanja oblast z lahkoto nategnila, se opravičujemo, prepričala novomeško ljudstvo, zakaj za vraga v našem velemestu potrebujemo dvorano s 5000 sedeži, ki seveda nikoli ne bo v celoti zasedena«. Tukaj je bil Jebulov govor prekinjen z dvominutnim aplavzom vse prisotnih. »In pri tem sedanja oblast velikokrat pozabi, da stoji na ramenih velikanov, kot je na primer Vlade Sodček Gavrane Moj,« je bil do aktualnega župana uravnoteženo kritičen urednik in direktor Potlača.

 

Največ navdušenja med prisotnimi pa je doživela dokaj nepričakovana razglasitev nekdanjega disidentskega novinarja, protiobveščevalca, lovca, sedaj pa direktorja Zavoda za turizem Novo mesto Iva Kulija za bronastega častnega občana. Kot piše v obrazložitvi, si je Ivo Kuli nagrado zaslužil »za izjemen in neponovljiv način, kako lahko javni zavodi na področju turizma ne le po nepotrebnem trošijo javne finance, ampak so lahko tudi izjemno koristni v času predvolilnih kampanj za potrebe tistih, ki želijo ponoviti županski mandat«. S tem je Kuli »končno postavil dober precedens, ki ga bodo prav gotovo množično posnemali tudi vsi sedanji in novi direktorji občinskih javnih zavodov, in to ne le na področju turizma, ampak tudi širše«.

 

Čeprav je Kuli prejel »le« bronasto medaljo, je bil aplavz, ki je sledil obrazložitvi nagrade, najglasnejši in najdaljši med vsemi. Neverjetno čustveni trenutek se je zgodil tudi ob Jebulovem nastopu, ko preprosto ni mogel povedati vnaprej pripravljenega govora, ampak je s solzami v očeh padel v dolg objem svojega starejšega novinarskega kolega. Jebul je kasneje vendarle uspel povedati, da je Kuli njegov »novinarski in preiskovalni vzor in da mu je v tem smislu neskončen dolžnik«.

 

Po zaključku prireditve smo novinarji Potlača izvedeli tudi nekaj podrobnosti iz zakulisja. Če sta razglasitev Gavrana in Kulija požela nedvoumno odobravanje širše javnosti, je tokratni izbor za zlatega občana zbudil veliko polemik. Številni vodilni občinski delavci (šlo naj bi za kroge blizu župana ali celo tako blizu, da že kar preblizu) so ostro protestirali proti prvi nagradi. Prepričani so namreč, da so prav oni – in nikakor ne Don Kova – zaslužni za to, da v Novem mestu že dolgo ni več niti politične niti gospodarske korupcije. Občinski javni sektor deluje transparentno, in to nikakor ni dediščina zgolj enega župana, ampak je skupinsko delo celotne novomeške »mafije«, če se lahko izrazimo metaforično. Uredništvo Potlača pa je medijem poslalo sto strani dolg elaborat, v katerem dokazuje ravno nasprotno.

Objavljeno v Strip, Zgodbe