Krka odgovarja na očitke, vendar ne zanika razlik v cenah med Slovenijo in Poljsko

»Pri formiranju cen igra pomembno vlogo ekonomijo obsega, in poljski trg je neprimerno večji od slovenskega. Poleg tega poudarjamo, da v Sloveniji ponujamo trgu enkrat več izdelkov kot poljskemu trgu, zato je razdrobljenost ponudbe v Sloveniji visoka in se vse to tudi odraža v cenah. Sicer pa Krka spoštuje vse pravilnike o formiranju cen, tako doma kot v tujini, tako da so cene zdravil formirane v skladu s temi pravilniki. Ob tem poudarjamo, da so cene enakih zdravil drugih proizvajalcev, ki nastopajo tako v Sloveniji kot na Poljskem, praktično enake Krkinim cenam zdravil,« so na očitke, ki so se pojavili v anonimnem pismu, naslovljenem na ministrstvo za zdravje in zavod za zdravstveno zavarovanje, odgovorili v Krkini Službi za odnose z javnostmi.

 

21. april: STA: Krkina zdravila predraga?

Kot povzemajo slovenski mediji, je danes STA objavila članek, v katerem navaja da sta ministrstvo za zdravje in zavod za zdravstveno varstvo danes prejela anonimno pismo, v katerem novomeško farmacevtsko družbo Krka obtožujejo, da njen zaslužek v Sloveniji temelji na oderuško visokih cenah zdravil. Zaradi odsotnosti odgovornih se na omenjene obtožbe danes v Krki niso odzvali.  Kot so zapisali anonimni pisci, podpisani kot nekdanji zaposleni v novomeški Krki, v Krki devet odstotkov prodaje ustvarijo v Sloveniji, ob tem pa “zamolčijo, da s tem zaradi oderuško visokih cen zdravil v Sloveniji” ustvarijo več kot 20 odstotkov dobička.  Čeprav je strošek izdelave zdravil za Slovenijo ali katerokoli drugo evropsko državo praktično enak, poudarjajo anonimneži, pa so po njihovih besedah razlike v prodajnih cenah po posameznih državah ogromne.  “Pri tem pa ne odirajo le zdravstvene blagajne, celo pri zdravilih brez recepta, ki jih plačujemo iz lastnega žepa, so cene skrajno navite in izkoriščevalske,” so še opozorili domnevni Krkini nekdanji delavci.

O razlikah glede cen nekaterih Krkinih zdravil v Sloveniji in na Poljskem je danes poročal tudi časnik Finance, ki navaja, da Krkino zdravilo na recept proti povišanemu holesterolu atoris – 20 miligramov po 30 tablet – stane v slovenski lekarni 18,2 evra, na poljskem pa preračunano iz poljskih zlotov 5,2 evra. Po pisanju Financ je cena Krkinega atorisa v Sloveniji tri in polkrat višja, Krkine septolete ali njen bilobil pa so v Sloveniji dražje za 186 oz. 63 odstotkov, pišejo mediji.

Objavljeno v Dolenjska