Foto dneva: Borut Peterlin – Zid objokavanja Janeza Janše

Fotografija Boruta Peterlina so nam posredovali iz novomeškega Anton Podbevšek Teatra, skupaj z naslednjim sporočilom: “V Knjižnici Mirana Jarca bo do 30. marca 2011 (med tednom od 16. do 19. ure in v soboto od 9. do 12. ure), možen obisk inštalacije Zid objokovanja, avtorja Janeza Janše, v koprodukciji APT in Maske.

Obiskovalec ima možnost izbire med tremi prostori, lakrimatoriji,v katerih lahko prostovoljno daruje solze v posebna očala, ni pa to pogoj.
 Prostor individualnega spomina je namenjen osebnemu podoživljanju dogodkov (veselih ali žalostnih), ki v posamezniku sprožijo čustveno stanje, katerih posledica je jok.
 V prostoru kolektivnega spomina so na zaslonu dostopni kratki TV in filmski odlomki, izbrani na osnovi stanj in razpoloženj, ki lahko pripeljejo posameznika do joka.Obiskovalec lahko izbira med melodramatičnim  
 prizorom, družinsko tragedijo, nuklearno katastrofo, burlesknim humorjem, genocidom, radostjo športnega uspeha, smrtjo ljubljenega vodje, razglasitvijo samostojnosti itn.
  Tretji prostor – prostor fiziološkega spomina, je namenjen kemičnemu izvabljanju obiskovalčevih solz.
 Obisk lakrimatorijev je posamičen in traja približno 20 minut., zato je potrebna predhodna najava po telefonu 07 39 39 263 (TIC) ali 051 618 200 (APT).
 V projekt Zid objokovanja spada tudi  ledena konstrukcija  – ledeni zid, postavljen na travnik pred knjižnico, ki se bo topil (jokal) do zaključka akcije, obiskovalci pa lahko po vzoru originalnega jeruzalemskega zidu, v njegovih razpokah pustijo na listke izpisana intimna sporočila.”

Objavljeno v Aktualno, Foto