Pomenek župana z novinarji po seji: O seji, o EP 2013, o koaliciji, o uspehih v 2010 in željah za 2011

Po današnji seji smo novinarji (Vaš Kanal, Radio Slovenija, Park) ujeli župana in ga poprosili za kratke komentarje aktualnih dogodkov.

Danes ste obvestili javnost, da ste ste imenovali Mojco Špec Potočar in Francija Bačarja na mesto podžupana. Zakaj ste se odločili za to?

Mojca Špec Potočar dela kot direktorica na Razvojnem centru Novo mesto in pozna področje gospodarstva. Dolgo časa smo tudi pridobivala mnenja glede združljivosti njenih funkcij. V tem tednu smo dobili pozitivno mnenje iz službe vlade za lokalno samoupravo. Franci Bačar bo zadolžen za družbene dejavnosti. Je zelo resen kandidat. Izjemno dobro pozna ne samo šport, ampak tudi druga področja.

Oba bosta delo opravljala neprofesionalno?

Oba sta neprofesionalna – jaz sam bom funkcijo še naprej opravljal profesionalno.

Kaj se trenutno dogaja okrog koalicije?

Koalicija je podpisana z vsemi strankami, ki smo jih k temu povabili (ZZD, SLS, SD, SNS, RINMP, ŠL, DeSUS, NSI, romska svetnica op. p.) LDS ni podpisal koalicijske pogodbe, je pa podpisal dvostranski sporazum.

 

Kako odgovarjate na očitek, da so odbori občinskega sveta neuravnoteženi?

Vsi so bili prisotni na odborih. Kadrovski komisiji zaupam, da je podala dober predlog. Sam nisem bil prisoten pri izbiri.

 

Kaj se trenutno dogaja v zvezi s športno dvorano?

Vemo, kaj se dogaja, čeprav veliko stvari izvem tudi iz ulice. Imam predloge na mizi. Lahko jih tudi pokažem. Dejstvo je, da smo imeli razgovore z gospodarstvom. Nismo prišli do zaključkov. Lokalna skupnost lahko ponudi zemljišče in komunalno infrastrukturo. Denar za dvorano pa bo potrebno dobiti drugje. Idejne zasnove so na mizi, so sprejemljive, tako za Bajnof kot Drgančevje. Odprt je tudi Velodrom. Košarkarji tega projekta sicer ne sprejemajo.

 

Kako komentirate današnjo izjavo g. Colariča, da bo občina tista, ki bo mora prevzeti odgovornost glede EP 2013?

Občina je prav gotovo lahko nosilec celotne zadeve, zato bom tudi imenoval konzorcij in odbore, ki bodo vodili te zadeve. V njih bom tudi sam sodeloval. Razumljivo je, da lokalna skupnost mora biti nosilec. Jasno pa je, da se v zgodbo mora vključiti tudi gospodarstvo. Brez njega tega ne bo možno izpeljati.

 

Kakšen interes pa bi po vašem imelo gospodarstvo za sodelovanje v tem projektu? Na primer Krka?

Mislim, da je Krka še posebej lahko zainteresirana za tak projekt. Ima košarkarski klub, ki ponaša ime družbe v Evropo in svet. Zaradi tega bi temu klubu omogočili normalne pogoje dela, treninge in tekmovanja. Zato bi pričakoval od Krke, da bi v največji možni meri sodelovala pri tem.

 

Vaš komentar leta 2010? Po čem si ga boste najbolj zapomnili?

Prav gotov so glavni vtis pustile volitve. Sicer pa je bilo leto zelo težko. Uspeli smo sanirati proračun. Trenutno smo na pozitivni ničli. To je tudi zame osebno največji uspeh. Zato da smo prišli iz take krize, kot smo jo imeli v prvih dveh letih, je bilo potrebno veliko truda. Imam torej dva uspeha – zmago na volitvah in pozitivno ničlo.

Kratek pogled in največja želja za leto 2011?

Upam, da bomo v prvih dveh mesecih sprejeli proračun za dve leti (2011-2012). To nam omogoča zgodnejše prijave na investicijske projekte in izbiro izvajalcev.

Objavljeno v Aktualno, Intervju