Komentar Uroša Lubeja iz novega Parka: Nadaljevanje. Upajmo, da ne začetega

Županu Muhiču je uspelo tisto, kar v Novem mestu ni še nikomur. Postal je župan za dva mandata. Čeprav ob skromni volilni udeležbi so volivci vendarle ocenili, da je najboljša izbira. Njegova izvolitev je dobra novica. Tudi za tiste, ki s(m)o na volitvah želeli spremembo. V zgodovini lokalnih volitev namreč še nismo dobili tako ambicioznega programa, kot ga je nekaj dni pred prvim krogom predstavil naš župan. 179 milijonov evrov investicij in 63 projektov. To sploh ni malo. Je rekordno veliko. Je šestkrat več, kot so znašali vsi prihodki v občinski blagajni v letu 2009. In 15-krat več, kot je bilo v tem letu investicij. Župan napoveduje, da bo 110 milijonov evrov pridobil iz zunanjih virov (EU, država, zasebniki). To je desetkrat več, kot jih je koalicija pridobila v minulih štirih letih. Torej lahko rečemo, da je tak program dobra novica za Novo mesto, saj se nam obeta veliko več, kot smo imeli do sedaj. Toda z geslom »nadaljevanje začetega« tovrstnega programa ne bo moč uresničiti. Novo mesto je namreč v prejšnjem mandatu po uspešnosti občinske uprave zdrsnilo na začelje slovenskih mestnih občin in potrebni bodo novi prijemi, v kolikor z obljubami misli resno.

Župan je v prvi izjavi po volitvah dejal: »Čez štiri leta ne bom več kandidiral, zato sem povsem svoboden človek, ki ga ne vežejo več politični interesi. Lahko bom deloval izključno za Novo mesto.« To je žarek upanja. Pustimo ob strani misel, da je župan s tem priznal, da do sedaj ni ravnal vedno svobodno in v interesu občine. Pomembneje je, da je začel dajati znake, da želi za seboj vendarle pustiti pozitivno dediščino.

Dobra novica letošnjih lokalnih volitev je poleg tega tudi v tem, da županova predvolilna koalicija, sestavljena iz tistih, ki so občino vodili zadnja štiri leta (Zveza za Dolenjsko, SLS, Miloš Dular, SNS), v občinskem svetu vendarle ni dobila absolutne večine. Še manj. Dobili so samo tretjino sedežev. Če si sposodimo „nogometne“ besede Francija Bačarja, najverjetnejšega bodočega podžupana iz vrst SLS, so tudi oni dobili kazenski karton. Če že ne rdečega, pa vsaj rumenega. V občinskem svetu se tako nakazuje „kritična masa“ svetnikov, ki bi lahko postali garancija, da se bodo zgodile prepotrebne spremembe.

Kljub vsemu pa se že kažejo tudi prenekateri znaki „nadaljevanja začetega“. Župan za svoj ambiciozni načrt potrebuje široko podporo v občinskem svetu in javnosti. Jasno je, da tovrstne koalicije ni bilo lahko sestaviti, saj je moral župan vanjo vabiti ravno tiste, ki so ga bolj ali manj argumentirano napadali v času volilne kampanje in ki sedaj svojih besed ne morejo kar tako požreti. Prvi dogodki kažejo, da se je župan zadeve lotil nekako počasi in nerodno. Mandat se je začel s hudo kršitvijo poslovnika občinskega sveta, nato pa z dokaj zmedenim nadaljnjim usklajevanjem glede sestave občinskih komisij in koalicije. Medtem ko v drugih občinah (sploh v tistih, kjer na županskem položaju ni prišlo do menjav) že pospešeno delajo na projektih, smo pri nas skoraj mesec dni kupčkali s političnimi različicami. Res smo že dobili »nadaljevanje začetega«. Tudi pred štirimi leti je namreč koalicija potrebovala več mesecev, preden je v občinskem svetu potrdila prve konkretne odločitve. Sedaj je župan končno sestavil koalicijo. V času pisanja tega članka še ni bila čisto dokončna, najverjetneje pa se bodo prej omenjenim pridružili tudi DeSUS in LDS. Obe stranki sta bili izrazito kritični do minulega mandata.

Krepi se tudi občutek, da si ožji županov krog sestavljanje koalicije predstavlja predvsem kot delitev direktorskih in nadzornih mest v gospodarskih družbah, ki jih obvladuje občina (Zarja, Komunala, CeROD, Razvojni center), ter občinskih javnih zavodih, pri čemer naj bi se povsem odkrito pogovarjali celo o delitvi vodilnih (ne samo nadzornih) mest v kulturnih in šolskih ustanovah. Bolj malo je govora o tem, na kakšen način naj bi prišlo do uresničitve ambicioznega županovega programa. SLS, ki si zaradi pomembnega angažmaja na volitvah upravičeno lahko lasti zasluge za županovo zmago, bo, kot je slišati, želel obdržati obstoječe kadre in temu bržkone dodati še kakšno direktorsko mesto v javnih podjetjih in morebiti še v nadzornih svetih. Kadri Zveze za Dolenjsko že sedaj zasedajo nekatere ključne položaje v občini in najbrž imajo še kakšne dodatne ambicije. Kaj veliko prostora za nove ljudi, predvsem pa za nove pristope pravzaprav ni. Župan hoče pri svojih sogovorcih vsekakor ustvariti vtis, da želi pred odhodom v zasluženi »penzion« še nekaj dobrega storiti za Novo mesto. Vendar počasnost in nerodnost in govorice o politični korupciji pri delitvi stolčkov v prvem mesecu po izvolitvi vzbujajo resne pomisleke. Marsikdo v županovem krogu si široke programske koalicije bržkone sploh ne želi.

A zagata je morda tudi v tem. Če vzamemo zares izjave tistih, brez katerih Muhič nima stabilne večine v občinskem parlamentu, potem bojda sploh ne želijo svojih kadrov na občinskih položajih. Želijo to, da se opravijo temeljite revizije poslovanja Zarje, CeROD-a, Zavoda za turizem, Razvojnega centra, nekaterih sumljivih investicij iz preteklosti (npr. obnova vrtcev) itd. To pa pomeni, da želijo pod drobnogled vzeti delovanje ključnih ljudi stare in nove koalicije. In zahtevajo, da se vzpostavi nov, bolj transparenten model vladanja in kadrovanja v občinski politiki. To pa so zahteve, ki jih župan težko v resnici (in ne le na papirju) sprejme. Župan se lahko zelo hitro ujame v svoj položaj: na eni strani se ne more otresti svojih zvestih podpornikov, saj jim dolguje uspeh na volitvah ali pa ga druži tesno sodelovanje z njimi v prejšnjem mandatu. Na drugi strani pa je široka koalicija možna samo s strankami, ki so izjemno nezaupljive, ne toliko do župana samega kot ravno do teh županovih podpornikov. Veliko vprašanje je, ali lahko ta heterogena združba zdrži kaj več kot polovico mandata.

***

Županov položaj je lahko izjemen in perspektiven. Če v resnici ne namerava kandidirati čez štiri leta in če v resnici nima bremen preteklosti, potem nas morda čaka ta težko pričakovani „razvojni preboj“. Bo uspel v resnici ravnati svobodno in ne ozirajoč se na politične dolgove? Pustimo se presenetiti.

Objavljeno v Aktualno, Komentar