Soočenje županskih kandidatov (1): V čem se razlikujete od ostalih kandidatov?

Volitve so edini realni trenutek demokracije. Potem smo štiri leta prepuščeni tistemu, ki smo ga izbrali. Predvolilna kampanje je čas manipulacij in napihnjenih obljub. Vendar je hkrati tudi priložnost za premislek o tem, komu lahko zaupamo. Ponujamo vam izbor štirih imen, ki imajo voljo in pogum, da bi prevzela župansko krmilo naše mestne občine. Štiri osebnosti, ki imajo voljo in pogum ter so sprejele naše povabilo in se soočile z vprašanji, ki so od njih zahtevala konkretne odgovore in nikakor niso lahka. Bojan Kekec, Milena Kramar Zupan, Gregor Macedoni in Igor Perhaj. Štiri močne osebnosti. Alojzij Muhič je sodelovanje z nami zavrnil.

Čez nekaj dni bo vsak izmed nas in mi vsi skupaj v drobcu sekunde, ki bo potreben, da na volilnem lističu, namenjenemu županskim volitvam v Mestni občini Novo mesto, odločil o tem, kakšna bo prihodnost Novega mesta in okolice v prihodnjih štirih letih in še dlje. Niso vsi kandidati enaki niti niso vsi programi enaki. Morda vam bo naslednjih nekaj Parkovih strani v pomoč pri vaši izbiri.

Vprašanje št. 1: Ste štirje močni kandidati z veliko izkušnjami na različnih področjih in v politiki. V čem se razlikujete od ostalih kandidatov? V čem je vaša prednost?

Igor Perhaj: " Po mojem mnenju se od kandidatov razlikujem po tem, da nikomur ne odrečem pomoči, če lahko pomagam, da ne obljubljam, če vnaprej vem, da nekaj ni izvedljivo, da si vzamem čas za vsakega, ki potrka na moja vrata, da v trenutni situaciji nisem aktiven strankarski vojak, in to je porok, da ob izvolitvi nisem nikomur nič dolžan razen svojim volivcem. Vsi, ki so del moje samostojne zgodbe, člani Slovenske poti, so zraven samo zato, ker verjamejo, da se lahko v občini enkrat preseka z »lovljenjem v kalnem«, s korupcijo in klientelizmom. Ne izpostavljam se in ne stojim za nekimi velikimi pompoznimi besedami, ampak za dejanji. Delovne izkušnje iz Revoza, izkušnje pri vodenju GRC in podžupanovanju so porok za kakovostno in razvojno naravnano vodenje občine."

Gregor Macedoni: "Sem edini kandidat, ki prihajam iz gospodarstva, kar je v teh kriznih časih bistveno, saj se je treba znati boriti, tako kot se sedaj z vsemi močmi borimo v gospodarstvu. Nihče drug ne bo poskrbel za nas, če tega ne bomo storili mi. Občina nujno potrebuje dobrega menedžerja in gospodarja. V Novem mestu se pred vsakimi volitvami dogajajo trgovanja z direktorskimi mesti javnih podjetij in zavodov, kar je velika ovira za uspešno izvajanje mandata, ker se kadruje po pravilu poplačevanja strankarskih uslug, ne po merilu strokovnosti. Kot neodvisen in nestrankarski kandidat nisem vpet v te igrice, zato lahko z gotovostjo rečem, da se pod mojim županovanjem ne bodo nadaljevale. Meni mandat ne poteče, jaz nove službe ne potrebujem, v Trimu imam odlično zaposlitev, zato na županske volitve ne vstopam zato, da bom pri koritu, ampak zato, ker se zavedam, da če ne začnemo delati takoj, bomo zamudili vlak. Resnično verjamem, da lahko s svojim znanjem in z izkušnjami omogočim naši občini, da naredimo razvojni preboj in končno postanemo uspešna občina. Poleg znanja in izkušenj imam tudi dovolj zastavljenih in uspešno izpeljanih projektov, ki danes dajejo utrip Novemu mestu in tako z dejstvi in dejanji dokazujem, da vem, kaj govorim. Dovolj je tarnanja, treba je delati!"

Milena Kramar Zupan: "Sem edina kandidatka, odločna in delujem ciljno ter s premislekom. Imam pogum in voljo in ne obljubljam nerealnega. Osnova mojim odločitvam so vedno argumenti, podatki, analiza stanja. Ničesar ne delam na pamet. Znam voditi tim, saj delujem povezovalno, in znam sklepati kompromise, če je to v skupno dobo. Znam prisluhniti sogovornikom in različnim interesom ter jih uskladiti. Imam posluh za socialno šibke, spoštujem in cenim starejše ter razumem mlade in njihove potrebe in probleme. Imam dolgoletne izkušnje v gospodarstvu in z vodenjem Zdravstvenega doma, ki sem ga po prevzemu funkcije sanirala, sem dokazala svoje vodstvene sposobnosti. Ni me strah novih izzivov in vem, da se nič ne zgodi samo po sebi, pač pa z znanjem, s trdim in poštenim delom. Ker sem zrasla na podeželju, poznam prednosti in težave podeželja ter njihove potrebe."

Bojan Kekec: "Moja bistvena prednost je v tem, da lahko združim izkušnje iz gospodarstva, saj že nekaj let vodim gospodarsko družbo, in visoke državne politike, v kateri opravljam funkcijo državnega svetnika. Kot član komisije za mednarodne odnose in evropske zadeve v DS RS sodelujem tudi na mednarodnih konferencah evropskih parlamentarcev, evropskega sveta in evropske komisije, na katerih se srečujem s pomembnimi ljudmi iz evropske politike. Povezave, ki sem jih pridobil, so zelo pomembne pri črpanju sredstev za razvojne projekte. Pomembno je tudi to, da nisem vpet v lokalno politiko in njene neformalne mreže, ki že več kot desetletje v ozadju vodijo našo občino. Prednost se mi zdi tudi dobro poznavanje okoljske problematike, projektnega vodenja in lokalne infrastrukture, kar je zelo pomembno pri načrtovanju in viziji razvoja MO Novo mesto."

Objavljeno v Intervju, Volitve-2010