LDS Novo mesto: Muhič in Kekec sta eno in isto

Novomeški LDS je pred kratkim posredoval sporočilo za javnost, v kateri so zapisali, da ne vidijo razlike med Alojzijem Muhičem in Bojanom Kekcem. Zanimalo nas je, ali ni resnični razlog nasprotovanja Kekcu njegova politična opredeljenost. Slavko Gegič nam je v imenu mestnega odbora dejal naslednje: “Absolutno ne, sodelovati smo pripravljeni z vsemi, ki jim je interes Novega mesta vodilo politike! To bomo tudi (ponovno) dokazali, vendar se v drugem krogu lokalnih volitev ne bomo opredelili za enega od kandidatov, saj oba predstavljata kontinuiteto dosedanjega načina dela.”

 Gegiča smo vprašali še naslednje: Če je problem v sodelovanju z ljudmi, ki so sodelovali v preteklem mandatu me zanima naslednje: V koaliciji za županjo ste sodelovali s strankami SD in DeSUS ter Društvom Julija. Vsi trije so bili prav tako enako dejavni partnerji aktualne oblasti kot Grillova SDS, nekateri malce prej, nekateri kasneje, nekateri niso z njim nikoli javno prekinili. (Vaša kandidatka je celo članica SD in nosilka liste, Muhič je bil pred štirimi leti celo skupni kandidat SD, pred dvemi leti pa so ga kandidirali v državni zbor. Zakaj ste šli v koalicijo s temi strankami in v čem je po vašem mnenju torej razlika med SDS in ostalimi tremi?

Gegič je odgovoril: “LDS je izbrala predvsem svojo župansko kandidatko. Za nas je bilo pomembno, da je kandidatka v svoj program dela v zadostnem obsegu vključila naša programska izhodišča. Prav tako pomembna je bila njena kredibilnost, da ima znanje in voljo za njihovo uresničitev. Ko so bili izpolnjeni naši programski pogoji, nadaljne podpore nismo pogojevali z željami, s kom hočemo in s kom ne bomo sodelovali. Če bi se dr. Milena Kramar Zupan odločila k sodelovanju povabiti SDS ali kogarkoli drugega, ki bi mu bili zapisani cilji sprejemljivi, bi jo v tem podprli.”

Objavljamo še celotno sporočilo javnost LDS

“Izbira, ki to ni

V Mestnem odboru LDS Novo mesto smo bili v minulem mandatu in v času letošnje predvolilne kampanje aktivna, konstruktivna in kritična politična stranka in tako bomo ravnali tudi v prihodnjem mandatu. Zavzeli smo se za drugačno vodenje naše občine, saj smo mnenja, da je bilo v minulih štirih letih narejenega premalo. Upamo, da bodo župan in občinski svet občinski svet, v katerem bosta LDS zastopala dosedanja občinska svetnica Mojca Novak in novi svetnik Slavko Gegič, v prihodnjem mandatu tvorneje sodelovala in sprejemala boljše odločitve. LDS bo za takšno sodelovanje zainteresirana in pripravljena.

Volilke in volilci, ki so se udeležili prvega kroga volitev, so odločili, da v drugi krog volitev napredujeta kandidata, ki sta minula štiri leta sodelovala pri vodenju naše občine. Svoje mnenje o županovem delu smo javno večkrat predstavili, pozablja pa se, da župan občine ni vodil sam. Županova ZzD in Kekčeva SDS sta bili do letošnje pomladi najtesnejši koalicijski partnerici v občinskem svetu Mestne občine Novo mesto. Izbira, ki jo imamo volilci v druge krogu županskih volitev to pravzaprav to sploh ni, saj lahko izbiramo le med dosedanjimi sodelavci in zelo možno je, da bodo to tudi ostali, ne glede na nedeljsko volilno odločitev.

Zaradi tega smo se v LDS zahvalili ponudbam za aktivnejšo podporo v drugem krogu “županskih” volitev. Našo podporo bodo imeli dobri projekti katerega koli župana, o teh smo se pripravljeni dogovarjati danes in celoten prihodnji mandat, saj je za nas pomembna predvsem ena politična opredelitev: za Novo mesto! Ko gre za interesa Novega mesta je strankarska pripadnost drugotnega pomena; pomembno je predvsem, kako bomo čimprej zgradili obvoznico, Cerod 2, večnamensko športno dvorano, uredili velodrom in staro mestno jedro, z delno prometno zaporo Glavnega trga in predhodno ureditivijo tržnice ter parkirne hiše. LDS je v prihodnjih štirih letih pripravljena sodelovati pri navedenih in drugih projektih, pri katerih bodo jasno opredeljeni cilji ter naloge, njihovi nosilci in roki. V LDS ocenjujemo, da je potrebno v prihodnjih štirih letih združiti moči in k temu bomo prispevali svoj delež. Prepričani smo, da skupaj znamo in zmoremo spremeniti stanje stvari v Novem mestu, le časa ne smemo zgubljati za razlike, ki so z nekaj dobre volje in razumevanja hitro rešljive.

Volilkam in volilcem se zahvaljujemo za podporo LDS in naši županski kandidatki v prvem krogu volitev. Kandidata, ki bi zastopal liberalno – demokratske vrednote, v drugem krogu volitev ni, preostala kandidata nista naša ne prva in tudi ne druga izbira.”

Objavljeno v Dolenjska, Volitve-2010