Dan potem: Muhiča čaka izjemno težavno iskanje širše koalicije

Sestava občinskega sveta MO Novo mesto, ki obeta naporen mandat za Alojzija Muhiča. (klikni na sliko za povečavo)

Rezultati lokalnih volitev so znani. Imamo novega starega župana Alojzija Muhiča. Vendar hkrati tudi spremenjeno razmerje sil v občinskem svetu, ki Muhiču ne obeta lahkega županovanja. Novomeški občinski svet ima namreč 30 članov, pri čemer imajo županovi podporniki v občinskem svetu zaenkrat zagotovljenih zgolj deset svetnikov.

Zveza za Dolenjsko ima štiri svetnike, SLS jih ima tri. Po enega bodo prispevali še Miloš Dular in SNS. Pred drugim krogom sta se tej koaliciji – ki formalno sicer še ne obstaja – pridružili še v SD, vendar je veliko vprašanje, ali bo SD lahko prispeval oba svetniška glasova. Nosilka liste SD je bila namreč Milena Kramar Zupan, ki je bila v predvolilni kampanji med najostrejšimi nasprotnicami preteklega načina dela župana Muhiča. Športna lista je pred drugim krogom sicer izrekla veliko moralno podporo Muhiču s tem, ko so z njim organizirali veledogodek športnih zvezd na dan pred voilnim molkom, vendar so v izjavi za javnost hkrati zapisali, da je “podpora Muhiču možna”, kar pomeni, da bodo tudi s tem v določenih primerih še težave.

Zaradi tega Muhič potrebuje vsaj še tri ali štiri glasove, da bo lahko na seje občinskega sveta prihajal z nekoliko mirnejšim korakom.

Prva tarča je, kot je poudaril že sam župan, seveda DeSUS, ki ima tri svetnike. Tu mu ne bo lahko, saj je DeSUS že v preteklem mandatu z zelo stisnjenimi zobmi sodeloval z Muhičem v občinskem svetu in navsezadnje razočaran postal Muhičev nasprotnik. “Osel gre samo enkrat na led, je takrat dejal Milan Lah, predsednik občinskega odbora. Pred drugim krogom je Lah že dopustil možnost, da bi šli na led še enkrat in ocenil, da brez njih v prihodnjem občinskem svetu ne bo možna nikakršna koalicija. Vprašanje pa je, kako bodo ravnali trije svetniki in ali so pripravljeni stopiti v dogovor z Muhičem, do katerega je imel DeSUS v preteklem mandatu zelo veliko pripomb, tudi v občinskem svetu.

Še težje bo Muhiču na morebitnih pogovorih bodisi listo Gremo gor Gregorja Macedonija ali pa Zares. Pogoji slednjih nikakor ne bodo lahki. Macedoni bo najverjetneje predvsem zahteval vse tisto, kar si Muhič nikakor ne želi: temeljito in neodvisno revizijo poslovanja Zarja, Ceroda in Zavoda za turizem, poleg tega pa ima še druge relativno naporne programske zahteve. Poleg tega je Macedoni pred drugim krogom sklenil dogovor s Kekcem, ki ga zavezuje s sodelovanjem v tako imenovani programski koaliciji. Vendar sodelovanje Muhič – Macedoni ni povsem izključeno, saj je slednji znan tudi kot pragmatik, kar je dokazal v Kovačičevem mandatu, ko je prav tako stopil v koalicijo.

Zdi se, da tudi z ZARES, ki ima v občinskem svetu dva svetnika, Muhič ne more resno računati. Čeprav se Zares ni pridružil Macedonijevi podpori Kekcu pred drugim krogom, je jasno, da so tudi oni zelo nezadovoljni s preteklim Muhičevim mandatom. Bilo bi zelo nenavadno, v kolikor bi bili sploh pripravljeni sklepati z njim kakršen koli koalicijski dogovor. Bolj verjetno je, da bodo zavzeli raje zavzeli držo t. im. “konstruktivne opozicije”. Poudariti velja tudi to, da je Matic Vidic, mlajši izmed obeh svetnikov ZARES, prek facebooka pozdravil odločitev Macedonija o podpori Kekcu, tako da najverjetneje ne bi bil navdušen, v kolikor se bo predsednik občinskega odbora Franci Beg kakor koli nagibal v prid koalicije z Muhičem.

SDS in LDS boda prav gotovo ostali opozicijski stranki, tako da Muhiču ostaneta še dve krščanski skupini. NSi je bil zaveznik Bojana Kekca in ima enega svetnika, je pa res, da so v NSI pred štirimi leti bili kar zvest partner novomeškega župana.  Vprašanje pa je, ali je moč povezavo s Kekcem kar tako prekiniti. Prav tako je malo verjetno, da bo v dejavno koalicijo z Muhičem stopila Vida Čadonič Špelič iz liste krščanskih demokratov Dolenjske. V občinskem svetu pa sedi še romska predstavnica Dušica Balažek.

Macedoniju napovedane širše programske koalicije sicer zaenkrat še ni uspelo sestaviti. Je pa res, da ima njegov krog (GG, Zares, LKDD) že sedaj pet svetnikov, SDS in NSI pa imata sedem svetniških mest. Če jim uspe na svojo stran v taki ali drugačni obliki pridobiti še dva svetnika LDS in vsaj eno svetnico SD ali pa vsaj enega svetnika DeSUS ali pa morebiti romsko svetnico, potem imajo v občinskem svetu že večino petnajstih svetnikov in lahko v celoti diktirajo tempo vladanja Alojzija Muhiča.

Ni sicer verjeti, da bi Macedoni ali Kekec želela prevzemati tovrstno odgovornost za vodenje občine, po drugi strani pa od njiju prav tako ni pričakovati tega, da bi pasivno stala ob strani in bila zgolj opazovalca.

Po drugi strani pa so volitve prinesle nova dejstva. Imamo župana, ki ima v svojih rokah relativno veliko moč. Ponavadi ima veliko vzvodov, da na svojo stran pridobi svetniške skupine ali posamezne svetnike. Občinski svet je res najvišji organ odločanja (podobno vlogo ima kot državni zbor, župan pa je nekakšen predsednik vlade), vendar je zaradi svoje neprofesionalne zasnove dejansko velikokrat bolj nekakšno posvetovalno telo župana. Videli bomo, kako aktivno vlogo bo odigral v mandatu 2010 – 2014.

Kot je videti, županu v novem občinskem svetu nikakor ne bo lahko. Če mu ne uspe prepričati DeSUS pa še koga, potem najverjetnje ne bo imel vnaprej zagovotovljene večine v občinskem svetu. To pa pomeni naporno usklajevanje pred vsako sejo občinskega sveta in precej negotovo izvršitevanje neverjetno ambicioznega programa, ki ga je pred volitvami predstavil javnosti.

Objavljeno v Aktualno, Dolenjska, Volitve-2010