Analiza udeležbe po krajevnih skupnostih: Novo mesto se je spet pustilo izvoliti podeželju

Tako kot v prvem krogu je tudi za drugi krog značilna veliko višja udeležba v krajevnih skupnostih novomeškega podeželja. Volilna udeležba je bila na podeželju skoraj za deset odstotkov višja od udeležbe v mestnih krajevnih skupnostih. V prvem krogu je bila udeležba v mestu 45-odstotna, na podeželju pa 52-odstotna. V drugem krogu je udeležba v mestu padla na samo 38,89 odstotkov, medtem ko je bila na podeželju 47,23 odstotna.

Najvišjo udeležbo beležijo ravno v tistih krajevnih skupnostih, kjer sta tudi sicer močni Zveza za Dolenjsko in Slovenska ljudska stranka. Gabrje je imelo 61-odstotno udeležbo, Birčna vas 56-odstotno, Dolž pa 53-odstotno. Zelo visoka je bila tudi udeležba v romskem naselju Brezje (ki sicer sodi v KS Bučna vas, vendar smo jo zaradi specifike obravnavali posebej),kar 61 odstotna. Najnižjo udeležbo pa beležijo v najbolj urbaniziranih predelih novomeške občine: Drska (36 %), Ločna (36), Kandija-Grm (37), Majde Šilc (38), Bršljin (38).

Glede na prepričljivo zmago je seveda zelo težko napovedovati, kaj bi se zgodilo v primeru višje udeležbe. Dejstvo pa je, da je volilni štab Alojzija Muhiča tako v prvem kot v drugem krogu uspel veliko bolj od svojih konkurentov zmotivirati volilce, da pridejo na volišča in volijo za svojega kandidata. Kaj se je dogajalo v glavah velike večine volilcev, ki so vendarle ostali doma, pa je vprašanje za neko drugo analizo.

Primerjava volilne udeležba med mestom in podeželjem

Primerjava volilne udeležbe po posameznih krajevnih skupnostih

Klikni za povečavo.

Objavljeno v Aktualno, Dolenjska, Volitve-2010