Alojzij Muhič: Sem svoboden človek in posvetil se bom Novemu mestu. Zelo kritičen do SD – Odzivi SLS, SNS, Dularja in SD

Alojzij Muhič je za Park podal prvi komentar volitev. „Stvar je zaključena. Čaka nas izredno veliko dela v naslednjem mandatu. Zaključiti moramo tisto, kar smo si zastavili v tem mandatu in kar ni bilo dokončano v tem mandatu zaradi težav, ki smo jih imeli.

Na vprašanje, kaj je odločilo volitve je župan Muhič dejal: „Volilci so ocenjevali ljudi. Ljudje me poznajo, za sabo imam veliko dela, in ljudje so ocenili, da sem primernejši od mojega nasprotnika. Spoštujem tudi njegovo moč, njegovo zagnanost in vizijo, ki jo je predstavil. Upam, da bomo dobro sodelovali tudi v naslednjem mandatu.“

Županovi prvi koraki bodo v tem, da bo skušal sestaviti širšo koalicijo v občinskem svetu, ki je sedaj še nima. „Prvi pogovori so že stekli. Mislim, da bo koalicija vendarle sestavljena. O koaliciji se bom pogovarjal z DeSUS, odprta pa so tudi vrata z Zares in tudi z Macedonijevo listo.“ Stranke SDS župan ne vidi v koaliciji: „Mislim, da SDS ne bo želel v koalicijo. Poleg tega imam tudi sam neko moralno zavoro. Kot koalicijski partnerji so me razočarali.“ Župan napoveduje tudi kadrovske menjave v občinski upravi. „Začeti moramo z reorganizacijo občinske uprave. Pogovoriti se moramo z ljudmi, ki so delali slabo. Sedaj sem popolnoma svoboden, čez štiri leta ne bom več kandidiral. To pomeni, da bom delal samo za Novo mesto.“

Kaj je odločilo volitve? Dobra kampanja? „Tudi dobra kampanja. Mislim pa da ljudje izbirajo osebnosti in da ne gre za strankarske opredelitve. Sem pa razočaran nad udeležbo. Občutki bi bili boljši, v kolikor bi bila udeležba čez 50 odstotkov.“

Kritično do Socialnih demokratov, ki so mu izrekli podporo v drugem krogu in še druge izjave

Za Studio D, pa tudi za nacionalno televizijo se je sicer novi in stari župan dokaj kritično opredelil tudi do novomeških Socialnih demokratov, ki so mu podporo izrekli v drugem krogu. “Njihovo podporo nisem resno jemal. Smatram da sem celo kakšnega volilca izgubil zaradi te njihove podpore. Župana se voli kot osebnost, ne kot pripadnika stranke.” Muhič je tudi dejal, da je bila v prvem krogu zelo umazana kampanja, ki pa se je drugem krogu nekoliko umirila. ” S Kekcem sva še vedno prijatelja in nekdanja sodelavca in v takem slogu sva tudi vodila kampanjo.” Muhič sicer nima namena menjavati Kekca na njegovem položaju direktorja Komunale: “Kekcu se mandat izteče naslednje leto. Takrat bo javni razpis in sedaj ne morem odgovoriti, ali ga bom na javnem razpisu podprl.”

Za RTVSLO je Muhič dejal še, da je v Zarji čas za razčiščevanje. “Tam so nadzorniki in je čas za razkrivanje. Nič ne bom prikrival in če bo kar koli ugotovljeno, bom to dal na dan.” Muhič je ocenil, da afera Zarja ni bila odločilen faktor v predvolilni kampnji.

Na vprašanje novinarke Petre Deržaj, ali drži, da je zavrnil sodelovanje z Macedonijem, ker naj bil le-ta prišel s spiskom tisih, ki bi jih moral zaposliti, je Muhič odvrnil: “Ne, pri meni ni bilo nikogar, ki bi prišel k meni s čimer koli. Z Macedonijem smo se pogovarjali o programskih zasnovah, nikoli o kadrovski politiki. Macedoni se je pač odločil za tekmeca.”

Na vprašanja, kdo je odgovoril za domnevno nizko koriščenje evropskih sredstev s strani MO Novo mesto, je Muhič odvrnil: “To je v postopku raziščevanja. Jasno je potrebno opredeliti, kdo ni izpolnil zahtevanih nalog. V kolikor bomo ugotovili napake, bodo sledile kadrovske menjave.” 

Odzivi Muhičevih podpornikov

Alojz Turk, predsednik novomeškega SLS je za Park dejal, da so z volitvami zadovoljni. Volilke in volilci so se odločili pravilno s tem, da so podprli župana za več mandatov. Na vprašanje, ali bo prišlo do podpisa koalicijske pogodbe, je Turk odgovoril, da bo to usklajeval župan skupaj z njimi. “Mislim, da so vse opcije odprte. Novo mesto potrebuje politično slogo in konstruktivno držo opozicijo. V preteklih mesecih je bilo preveč negativnosti. Na vprašanje, kaj je odločilo volitve je Turk odgovoril: “V preteklem letu smo naredili tri ankete in vse tri so pokazale, da g. Muhič nima podpore in da si večina volilcev želi zamenjave na županskem mestu. Tako da ocenjujem, da je bila naša podpora odločilna. Mi smo menili, da Novo mesto potrebuje župana za več mandatov.” Na vprašanje Studia D, katere “stolčke” bo dobila SLS v zameno za svojo podporo je Turk dejal, da se o stolčkih niso pogovarjali. “Pogovarjali smo se o tem, kaj lahko naredimo za Novo mesto. Dela je veliko in projektov tudi.” Na vprašanje, ali bo podžupanja Martina Vrhovnik, je Turk dejal: “O tem še nismo govorili. O tem bo odločal župan in tudi SLS.”  

Po Studiu D povzemamo tudi izjave še dveh podpornikov Alojzija Muhiča in Matjaža Engla (SNS), ki za Park ne želita dajati izjav. Dular je dejal, da je Muhiča podprl prvi. “Zaradi tega smo imeli veliko težav. Določeni mediji so se spravili na nas, saj so menili, da s tem, ko rušijo nas, rušijo tudi Muhiča. Jaz sem že takrat menil, da je Muhič dober župan, včasih celo predober. Menim, da bo moral nekatere stvari v tem mandatu prijeti nekoliko bolj “na trdo”. Engel je dejal naslednje: “Zmago smo pričakovali. Veseli smo njegove zmage. Mislimo, da je bil dober župan, ki je imel nekoliko nesrečno roko pri izbiri kadrov, pri čemer mislim predvsem na direktorja občinske uprave Saša Murtiča in obeh podžupanov Grilla in Perhaja. Upam, da bo imel bolj srečno roko pri izbiri kadrov. Udeležba je bila pričakovana – zaledje je pokazalo pripadnost Muhiču, mesto pa se ni znalo odločiti tako kot se nikoli ni znalo.”

Tomaž Kovačič, predsednik novomeškega SD je dejal, da se je potrdila njihova odločitev o podpori Muhiču v drugem krogu. “Župan ima najboljši pregled nad projekti, tako da je prav, da dobi priložnost da jih dokonča. Volilci so to sprejeli kot pravo odločitev, tako na desnici kot na levici, k čemur smo pripomogli tudi socialni demokrati. Aktivno želimo sodelovati v programu tega mandata, pri čemer bomo dali poudarek strategiji za mladino in ključnih projektih, ki smo jih predstavili pred drugim krogom (Portoval, zaprtje mestnega jedra in konsolidiranje javnih zavodov).” Kovačič je tudi napovedal, da bodo zahtevali podpis koalicijske pogodbe. Na vprašanje, ali bo imel Muhič tudi podporo občinske svetnice Milene Kramar Zupan, je Kovačič dejal: “Z njo sem se večkrat srečal. Prepričan sem, da bo sodelovala v skladu s sklepom predsedstva, da gremo v koalicijo z Muhičem.” Na vprašanje Studia D, kako komentira izjave župana, da mu podpora SD ne pomeni kaj dosti, je Kovačič dejal: “Prepričani smo, da je bila naša odločitev, da podpremo Muhiča, ena ključnih pri njegovi današnji zmagi.”

Objavljeno v Aktualno, Dolenjska, Volitve-2010