Društvo Novo mesto neenotno glede podpore županskim kandidatom. Bivši in sedanji predsednik pa podpirata Macedonija

Društvo Novo mesto je ob pred meseci napovedalo, da bo natetošnjih lokalnih volitvah za razliko od dosedanje prakse, ko so vedno ostajali neopredeljeni, javno podprlo enega izmed kandidatov. “Društvo se bo o svoji podpori izreklo na podlagi javne predvolilne tribune, na katero bodo povabili županske kandidate in kjer bodo lahko spregovorili o tistih temah, ki se društvu zdijo najpomembnejše (gre predvsem za oživitev mestnega jedra, ustanovitev univerze, obnovo Narodnega doma itd.),” so napovedali.Do tega ni prišlo, sta pa oba zadnja predsednika, tako Tone Škerlj kot Mitja Simič, podprla Gregorja Macedonija.

“Žal se Upravni odbor DNM kljub večkratnim poskusom ni uspel poenotiti o podpori enemu kandidatu oz. o podpori kateremukoli kandidatu sploh,” je povedal Mitja Simič. “Podpora kateremukoli kandidatu se nekaterim članom UO zdi odmik od politično in strankarsko nevtralne drže društva. V tej situaciji sva se z bivšim predsednikom odločila, da osebno podpreva kandiaturo, ki jo po svojhem osebnem mnenju vidva kot najkakovostnejšo z vidika interesov deloavnja DNM.” Simič dodaja, da pa so v upravnem odboru društva enotni glede tega, da je na mestu novomeškega župana potrebna sprememba.

Škerlj je sicer svojo odločitev o osebni podpori Macedoniju utemeljil s temi besedami: “Gregorja Macedonija sem osebno spoznal kot svetnika v občinskem svetu Mestne občine Novo mesto v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja. Kmalu sem postal pozoren na njegove razprave in predloge, ker so po vsebini in načinu podajanja odstopali od večine v tedanjem svetu. Nikoli ni predlagal ničesar brez tehtne obrazložitve in če ni bil osebno prepričan v utemeljenost predlogov. (Ob tem naj povem,da nisva bila enakega političnega prepričanja.) Takrat sem lahko z zadovoljstvom ugotovil, da njegovo uspešno delo v Založbi Goga in v Društvu novomeških študentov ni prišlo”kar tako”. Pričakujem in želim, da bo Gregor Macedoni lahko uspešen tudi na čelu Mestne občine Novo mesto, še posebej, ker ni obremenjen z dosedanjimi aferami in zdrahami v našem mestu.”

Simič pa pravi: “Ime Gregorja Macedonija povezujem s kulturnim prebujenjem Novega mesta, ki se je zgodilo ob koncu prejšnjega tisočletja pod vodstvom Društva novomeških študentov (DNŠ), katerega predsednik je bil prav on. Pod okriljem DNŠ so potem nastale za življenje v mestu in njegovo kulturno podobo izredno dragocene ustanove, kot so Založba Goga, Klub Lokalpatriot in kasneje Hostel Situla ter nekatere prireditve, ki so Novo mesto uvrstile v širši slovenski, evropski in celo svetovni prostor (npr. Jazzinty). Poseben pečat mestu je dal z Založbo Goga, katere dolgoletni direktor je bil, saj je z njo zapihal povsem nov veter v literarno in glasbeno produkcijo mesta in širšega slovenskega prostora. Knjigarna Goga je tudi obudila že skorajda izgubljen atrij neposredno ob Rotovžu in ga spremenila v enega najsimpatičnejših mestnih kotičkov ter ga napolnila z najrazličnejšimi kulturnimi prireditvami. Vedno je zagovarjal kakovost in znanje ter oboje tudi uspešno promoviral. Želim si, da bi se Novo mesto razvijalo v smeri, ki jo je s svojim delom pomagal začrtati Gregor.

Objavljeno v Aktualno, Dolenjska, Volitve-2010