Igor Lumpert Trio: Kulturni dom Krško, 31. januar

Teden dni pred otvoritvenim nastopom novega niza LokalPatriotovega Jazzinty abonmaja se je pretežno v New Yorku delujoči novomeški oziroma lešniški saksofonist in jazzovski skladatelj Igor Lumpert v Krškem predstavil ob boku ameriških kolegov, klaviaturista Sama Barsha in bobnarja Tommyja Cranea.

Predstavil je glasbo iz različnih obdobij njegove glasbene rasti, slišali smo nekaj tem z njegovih albumov Innertextures (Goga 2004), Mineral Mind (samozaložba 2005) in novejše skladbe, vse pa odete v sveže, nekoliko svetlejše, ritmično in izvedbeno barvitejše preobleke. Po nastopu sodeč je Lumpertova glasba zadnjega obdobja postala precej bolj funky in radoživa, spogleduje pa se tudi s popularnejšimi smernicami, s fuzijo, soulom, v enem primeru tudi z dubom.

Da njegove skladbe zvenijo sveže, gre zasluga tudi obema Lumpertovima soustvarjalcema, saj je zvočno podobo tria poleg Lumpertovega saksofona odločno zaznamoval zvok električnih klaviatur, orgel in samplerja, klaviaturist pa je hkrati igral še vlogo basista. Skupaj z energičnim in zvočno pestrim Tommyjem Craneom sta Lumpertu zagotavljala več kot čvrsto ritmično podlago, pogosto pa sta se za njim in z njim podajala v improvizacijske izlete in jih v skupnih vrhuncih tria večkrat združila. Glasba, kot je zastavil Lumpert, je prosto dihala. Gibala se je od skupnih tem do številnih izpeljank, večkrat izbruhnila in se nekajkrat baladno umirila, vsi trije glasbeniki pa so v skupno zvočno sliko zlili dobro mero ustvarjalne moči.

Poleg Lumpertove izvrstne saksofonske tehnike velja poudariti njegovo skladateljsko vlogo, ki ga vse bolj izrisuje kot enega opaznejših domačih jazzovskih ustvarjalcev, katerega glasbene izdaje pa so izrazito podhranjene. Lumpertova samosvoja in zanesenjaška glasbena pot tako ostaja nezabeležena. Ob njegovih obiskih doma se zdi, da sta zanj odločilnega pomena le igranje in preživetje ob njem, zato bi ga veljalo podpreti tudi s strani lokalne glasbene založbe, ki ga z novim urednikom ne bi smela spregledati.

Ocena: 5

Objavljeno v Dolenjska