Andrej Pavlič: Naprej v preteklost, Jakčev dom, 30. januar-5. april

Kaže, da je novomeška likovna kolonija, sad naprezanj Janka Orača, za prireditelje likovnih razstav v Jakčevem domu postala odlično izhodišče, njeni gosti minulih let pa preverjeni in dobrodošli razstavljalci. Tako smo bili tam v zadnjem času priča več izvrstnim samostojnim razstavam udeležencev kolonije, zadnji v nizu pa v Jakčevem domu razstavlja ljubljanski likovni ustvarjalec, prvenstveno slikar, Andrej Pavlič.

Enainpetdesetletni akademski slikar Pavlič se v Novem mestu predstavlja z nizom Naprej v preteklost, ki je razstavno razdeljen na dva dela. Kot je delno sam pojasnil, je sčasoma skozi njegove slike, ki se zdijo kot antični portreti ali upodobitve starih mojstrov, skozi katere prosevajo sporočila mnogo starejših, celo prazgodovinskih slikarij in simbolov, prodrla preteklost. Njeno sporočilo, ki deluje kot napotek za prihodnost, je skušal ujeti v tako imenovanih skulptoslikah oziroma v slikah, ki lezejo v prostor, njihove niše pa so zapolnjene s figuricami rogatih govejih lobanj, z njihovimi sencami in prikrito šifriranimi sporočili.

Preteklost za prihodnost, bi jih lahko označil tudi opazovalec, ki med sprehodom skozi galerijo slik tu in tam opazi drobne podrobnosti, kot so kapljice, palčice mikada in očem napol prikriti simboli, ki s ponavljanjem dajejo razstavi svojevrsten ritem. Nekakšna pozabljena poganska mitologija se skriva za njo, na dan udarja opozorilo. Pavličeve skulptoslike pa se zdijo kot oltarji, diptihi, triptihi in poliptihi tega poganskega občutja, večnosti in posmeha, hkrati bivanju in smrti. Saj vse slej ko prej mine, pride na dan, vprašanje je le, kako in kje. Pri Pavliču skozi površino slik, njegovo sporočilo pa z opazovalčevo mislijo plete tisočere zgodbe in prinaša v njegovo zavest dih večnosti.

Če si sposodimo Horaca, ki naj bi dejal, da te umetniško delo zapiše večnosti, lahko nekaj podobnega ugotovimo tudi za Pavliča. Skozi njegov palimpsest potujemo iz preteklosti v prihodnost. Vsekakor razstava, ki si jo velja ogledati in zapomniti.

Ocena: 5

Razstava, ki si jo velja ogledati in zapomniti

Razstava, ki si jo velja ogledati in zapomniti

Objavljeno v Dolenjska