Zmaga pravne države zoper lokalni nacionalizem

Odločitev Upravnega sodišča je vsekakor zmaga pravne države. In je zmaga ustave in zakonov nad samovoljo lokalne zaplankanosti, predsodkov in sovražne nastrojenosti tako zoper romsko skupnostjo kot zoper posameznika, ki pač ni del malomeščanske elite, ki ima večino v novomeškem občinskem svetu.

Da je šlo pri odločitvi o nepotrditvi mandata za nezakonitost in neustavnost,  je bilo jasno takoj. Da pa bo ta odločitev tako hitro razveljavljena, tisti, ki so se zanjo dogovorili, najverjetneje niso pričakovali.

Pri tem so se obnašali strahopetno. Nihče ni javno povedal, kaj jih pravzaprav moti pri izvoljenemu romskemu svetniku. Ne verjamem, da se je z njim kdo sploh pogovoril. Če bi se, bi videli, da novi član občinskega sveta ves čas govori le eno: »Pomagati želim Romom in nič drugega. Zahtevam, da denar, ki ga občina dobi, tudi v resni uporabi za reševanje romske problematike.«
Njegova reakcija na potrditev mandata je spet značilna. Skromno ni izražal nikakršnega zmagoslavja ali maščevalnosti, ampak samo to, da bo srečen takrat, ko Romi snega ne bodo pričakali v šotorih.

Pri tem je romski svetniki izrazil prepričanje, da ga niso potrdili samo zaradi tega, ker bi sicer morali »romski denar« porabiti za Rome in ne za krpanje proračunskih težav. In pri tem ima prav, saj del denarja, ki ga je občina dobila za Rome v letu 2008 v resnici ni bil porabljen za njihove potrebe.

Pri tem je poleg anonimnih strahopetnežev dokaj žalostno vlogo odigral tudi župan Mestne občine Novo mesto. Niti enkrat se ni javno zoperstavil ali vsaj opozoril Občinski svet, da je stopil na pot nezakonitosti, katere rezultat bo zgolj osramotitev MO Novo mesto na državnem nivoju. Zadevo je obravnavalo upravno sodišče in jo obravnava Varuh človekovih pravic. Obveščeni so bili v Vladi RS in vsi romski svetniki v Sloveniji. In vsi bodo seveda izvedeli tudi za odločitev upravnega sodišča.

Žalostno je, da lokalna skupnost lokalne problematike ni zmožna reševati sama. Taka skupnost si ne zasluži naziva mestna občina.

Objavljeno v Komentar Oznake: , , , , , , ,