POMLAD: Koncertni cikel PESEM POVEZUJE z VOX CARNIOLUS

Mešani pevski zbor POMLAD Novo mesto vabi na koncert iz cikla PESEM POVEZUJE z zborom VOX CARNIOLUS iz Jesenic. Koncert bo v soboto, 31. 1. 2009, ob 19. uri v frančiškanski cerkvi v Novem mestu.

MePZ Pomlad si kot eden izmed kulturnih programov v javnem interesu Mestne občine Novo mesto, poleg kakovostnega zborovskega ustvarjanja, prizadeva promovirati zborovsko petje in spodbujati širšo javnost h kulturnemu udejstvovanju. Tako je zbor od leta 2002 dalje nosilec koncertnega cikla PESEM POVEZUJE, ki zajema sodelovanje s pevskimi zbori iz Slovenije in tujine ter s tem bogatenje kulturne izmenjave med mesti, občinami in državami. Cilj projekta je poleg strokovnega sodelovanja z zbori tudi promocija dolenjske kulture v drugih krajih ter promocija zborovskega petja nasploh.

pomlad1

VOX CARNIOLUS
Vox Carniolus letos praznuje 10. obletnico svojega obstoja. Leta 1998 ga je ustanovil dirigent Primož Kerštanj in ga vodil do novembra 2004. Zbor je s svojimi nastopi kmalu prevzel pomembno vlogo v kulturnem življenju na Jesenicah in v okolici. Januarja 2005 je vodenje zbora prevzel sedanji dirigent Michele Josia. Zbor ima za seboj že precej uspehov: zlato priznanje na 1. regijskem tekmovanju gorenjskih zborov v Škofji Loki novembra 2004, zlato priznanje z odliko, posebno priznanje žirije za najboljši mešani zbor in tri posebna priznanja dirigentu na 2. regijskem tekmovanju v Škofji Loki novembra 2006, zlata plaketa, priznanje za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi, priznanje za najboljšo izvedbo sodobne slovenske pesmi in dve posebni priznanji na državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem v Mariboru aprila 2007, dve zlati priznanji in dve priznanji za zmagovalca kategorije na mednarodnem tekmovanju v Rivi del Garda oktobra 2007 in četrto mesto ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne sodobne slovenske skladbe na 9. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Mariboru aprila 2008. Na 3. mednarodnem festivalu adventne in božične glasbe, ki je bil decembra 2008 v Bratislavi, Slovaška, pa je zbor prejel zlato plaketo, zmagal v kategoriji odrasli zbori, kot zbor z najvišjim številom točk prejel Veliko nagrado tekmovanja, dirigent pa priznanje za najboljšega dirigenta. Maja 2009 se zbor namerava udeležiti mednarodnega tekmovanja v Varni, Bolgarija.

Michele Josia se je rodil leta 1974 v Rimu. Študiral je kompozicijo in zborovsko dirigiranje na konzervatoriju Rossini v Pesaru, na konzervtoriju Perosi v Campobassu in na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter se izpopolnjeval pri mnogih znanih zborovodjih, med drugimi pri Stojanu Kuretu. Iz zborovskega dirigiranja je diplomiral na konzervatoriju Licino Refice v Frosinoneju v Italiji. Pri zboru Musicanova iz Rima je sodeloval kot asistent dirigenta na mnogih koncertih in tekmovanjih v domovini in tujini. Njegova zborovska dela izvajajo številni zbori. Posneta in izdana so bila pri založbah Pizzicato, Erreffe, Astrum ter v slovenski reviji Naši zbori. Sklada tudi filmsko glasbo; sodeloval je z E. Moricconejem in drugimi avtorji. Za svoje delo je prejel nagrado na filmskem festival v Berlinu. Glasbeno pot v Slovenji je začel leta 2003 kot asistent dirigenta pri APZ Tone Tomšič iz Ljubljane, s katerim je sodeloval na mnogih koncertih in tekmovanjih. Leta 2005 je prevzel vodenje komornega zbora Vox Carniolus z Jesenic in z njim dosegel že številne uspehe, zato obe imeni, tako zborovo kot dirigentovo, postajata vedno bolj prepoznavni tako na Gorenjskem kot v širšiskupnosti. Prejel je Gallusovo plaketo. Skupaj z zborom je prejel priznanje občine Jesenice.

MePZ POMLAD Novo mesto
Mešani pevski zbor Pomlad iz Novega mesta je bil ustanovljen leta 1992 in je v lanski sezoni praznoval 15-letnico delovanja. Uspešno delo potrjujejo številni uspehi na tekmovanjih doma in tujini: zlato in srebrno priznanje junija 2007 na mednarodnem tekmovanju v Bratislavi; dve bronasti in tri srebrna priznanja na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru; zmaga v kategoriji del domačih avtorjev na 5. mednarodnem tekmovanju v Prijedoru v BiH; srebrna plaketa leta 2000 na I. Olimpiadi pevskih zborov; zlata plaketa leta 1999 na mednarodnem pevskem tekmovanju Il Canto sul Garda v Italiji.
V tujini je zbor prvič nastopil leta 1996 v Rimu in Vatikanu, kjer so peli tudi papežu, istega leta pa so gostovali še v Kataloniji. V sklopu sodelovanja s slovenskimi skupnostmi so leta 2004 nastopali v Banjaluki in Tuzli. Avgusta 2005 so izvedli svojo največjo koncertno turnejo po Argentini in Čilu, kjer so nastopili v Buenos Airesu, Mendozi, San Juanu in Santiagu.
Kot eden izmed kulturnih programov v javnem interesu Mestne občine Novo mesto si Pomlad, poleg kakovostnega zborovskega ustvarjanja, prizadeva promovirati zborovsko petje in spodbujati širšo javnost h kulturnemu udejstvovanju. Tako je nosilec dveh projektov:

  • PESEM POVEZUJE (od leta 2002 dalje) je koncertni cikel, ki zajema medsebojno povezovanje in sodelovanje pevskih zborov iz Slovenije in tujine. Cilj projekta je poleg strokovnega sodelovanja z zbori tudi promocija dolenjske kulture v drugih krajih ter promocija zborovskega petja nasploh.
  • projekt POpMLAD, ki stremi k popularizaciji zborovskega petja in povezovanju glasbenih zvrsti, s poudarkom na širjenju zanimanja za zborovsko ustvarjanje med mladimi.

Od leta 2001 zbor vodi Fernando P. Mejias, ki je zaposlen v komornem zboru Slovenske filharmonije v Ljubljani.

15 let delovanja je Pomlad med drugim obeležila z izdajo druge zgoščenke »Forte! Zbor pa je sodeloval tudi z znanima glasbenima skupinama Dan-d in Siddharta pri snemanju njunih albumov.

SPORED:

MEPZ POMLAD
1. Jacobus Gallus (1550-1591): ALLELUIA, ARDENS EST COR MEUM.
2. Eric Whitacre (1970*) iz cikla Three Songs of Faith HOPE, FAITH, LIFE, LOVE
3. prir. Moses Hogan (1957-2003) ELIJAH ROCK (črnska duhovna)
(E. E. Cummings

VOX CARNIOLUS
1. Jacobus H. Gallus (1550 – 1591): Pater noster
2. Anton Bruckner (1824-1896) Os justi
3. Max Reger (1876-1916): Nacthlied
4. Uroš Krek (1922 – 2008): Pismo
5. Kurt Bikkembergs (1963) Tria Cantica Sacrae Mariae
6. Damijan Močnik (1967): Christus est natus
7. Eric Whitacre (1970): Lux aurumque
8. Ambrož Čopi (1973): Regina coeli
9. Morten Lauridsen (1943): O magnum mysterium
10. Bo Holten (1948): Haec dies
11. Franco Dominutti (1947): Requiem aeternam

Vir: MePZ Pomlad

Objavljeno v Aktualno, Dolenjska