Ti v mestu na TVS2

foto Borut Peterlin

foto Borut Peterlin

Danes, ob 20. uri bo v oddaji Jasno in glasno na TVS 2 zaključek tridelnega projekta Moderne galerije v sodelovanju z dijaki Gimnazije Šentvid, Galerijo Simulaker, Centrom in Galerijo P74 ter RTV Slovenijo.

Na debati o do zdaj obravnavani problematiki bodo poleg dosedanjih udeleženk delavnic sodelovali še dijaki Gimnazije Šentvid pod mentorskim vodstvom prof. Tatjane Brank Pečko. Oddajo bosta moderirala Anžej Dežan in Maša Kljun, avtorica scenarija pa je Nataša Gaši v sodelovanju z Jeanne van Heeswijk.

Ti v mestu. Dnevniki prihodnje avantgarde je tridelni projekt nizozemske umetnice Jeanne van Heeswijk, ki v Sloveniji poteka že od septembra 2008 (Ljubljana, Tobačna tovarna, september 2008; Novo mesto, Galerija Simulaker, november 2008; Ljubljana, Center in Galerija P74 in RTV Slovenija, januar 2009).

V nizu delavnic so se najstniki ukvarjali z vprašanji družbenih sprememb, revolucionarnosti vizij mladostnic in mladostnikov ter se učili oblikovati in izmenjevati svoja stališča.
V prvih dveh projektih so se mlada dekleta iz različnih kulturnih okolij s pisanjem blogov odzivala na aktualna družbena vprašanja, ki vključujejo tudi položaj žensk v družbi in potrebe po poudarjanju feminističnih tem. V Ljubljani so v okviru projekta Muzej na cesti pisala o izkušnji življenja v mestu, v Novem mestu pa še vedno redno prispevajo svoja mnenja na spletno stran revije Park http://www.park.si/kategorija/ti-v-mestu/.

Jeanne Van Heeswijk (Rotterdam) je izvedla veliko »community art« projektov in projektov v urbanem kontekstu (De Strip, 2002-04; Modra hiša, 2005-09); samostojno je razstavljala v uveljavljenih razstaviščih (P.S.1, New York, 1999; Stedelijk Museum, Amsterdam, 2005); sodelovala je na pomembnih razstavah, kot so Manifesta (1996), Beneški bienale (2003 in 2005) in Arhitekturni bienale v Rotterdamu (2007). V Ljubljani se je predstavila že leta 2000 na razstavi Ničvredno (Neprecenljivo) in lani v Muzeju na cesti, oboje v organizaciji Moderne galerije.

Kustosinja projekta je Adela Železnik, Moderna galerija, v sodelovanju z Iztokom Hotkom, Galerija Simulaker, Novo mesto, in Urško Jurman, Galerija P74, Ljubljana- Šentvid. Ostali sodelavci: Nina Berkopec, Tina Cigler, Dejan Habicht, Tina Košir, Andreja Miketič, Borut Peterlin, Marko Dvornik in Damir Skenderović. Projekt spada v širšo akcijo »Gostimo Moderno galerijo!«

Projekt so podprli Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, fundacija Mondriaan in Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske v Ljubljani.

Objavljeno v Aktualno, Ti v mestu