Jaz in mesto

Živim v Novem mestu, tukaj mi je zelo lepo. Skoraj vsak dan obiskujem mesto, saj živim zelo blizu. Kot ste že izvedeli, sem v Sloveniji samo 5 let, ampak v teh petih letih sem se zelo veliko učila o Novem mestu. Prvič ko sem stopila v Slovenijo, mi ni bila nič všeč, saj sem zapustila svojo državo in prijatelje. Počutila sem se, kot da bi se izgubila. Nisem imela prijateljev, da bi jim povedala, kako se počutim v tej čudni deželi. Mogoče se čudite, zakaj čudna dežela, a tega ne boste nikoli izvedeli, ne da bi izkusili, kako je, če zapustiš državo, se učiš čisto neznanega jezika, nimaš nobenih prijateljev in veš, da boš v svojo državo šel samo še na obisk. Takrat se nisem imela s kom pogovarjati, zabavati ali kaj takega. Čez čas mi je postala Slovenija zanimiva. Začela sem se družit z vrstniki, obiskovat mesto, hodit v šolo, počasi sem bolj razumela jezik, počutila sem se skoraj kot doma. Vsakič ko grem v mesto, se zelo lepo počutim in se precej osvežim. V Novem mestu zrak ni ravno čist, ampak je vseeno lepo. Stavbe v starem mestnem jedru so zanimive, ker so mi všeč bolj stare stvari. Mislim, da so stavbe najboljši razgled v mestu. Mesto je podnevi zanimivo, a zvečer je še bolj. Takrat ne vidiš vsega, ampak samo najbolj zanimive stvari: reklame vseh trgovin svetijo, sveti prelepa frančiškanska cerkev ob Glavnem trgu, to mi je zelo všeč. Ven hodim s prijatelji, hodimo po mestu, po trgovinah in se celo pot pogovarjamo o tem, kaj se nam je zgodilo čez dan, in se imamo lepo. Po mestu se sprehajam tudi s starši in z bratoma. Z njimi se sprehajamo zvečer, saj nam je bolj zanimivo. Mesto mi je najbolj všeč v decembru, saj je tako lepo okrašeno in ponoči tako lepo sveti, da te spravlja v dobro voljo. Vsako leto se za novo leto priredijo zabave in se tam zabavamo. Novo leto sem v Sloveniji praznovala samo 1 leto, drugače sem ga praznovala na Kosovem. Tisto leto sem se imela zelo lepo: najprej smo praznovali doma in nato odšli v mesto. Tam je bilo veliko ljudi, vsi so se zabavali, vrtela se je dobra glasba. Ko je bila ura 12, je celo mesto zacvetelo od raket in petard. Bilo je tako zanimivo, da smo bili vsi presenečeni. To je bolj ali manj vse, kar mi je posebej všeč v decembru.

Vsakič ko grem ven, opazujem tudi ljudi. Opazim zelo različne ljudi: lepe, manj lepe, prijazne, stroge, ljudi, ki se zabavajo, kregajo in veliko več. Nikogar se ne bojim, saj smo vsi ljudje. Moja prijateljica se, recimo, boji pijanih ljudi. Vedno ko srečujemo kakšne opite moške, ona prečka ulico in gre mimo po drugi strani ceste, ker se boji, da ji bodo kaj naredili. A nič ne naredijo, ampak ona se vseeno boji.

Vsak dan obiskujem DRPD. To je društvo, kjer se družimo, delamo naloge, se učimo in se precej zabavamo. V društvu je kar veliko Albancev, kjer se pogovarjamo v našem jeziku. Večino prijateljev sem spoznala tam in sem zelo vesela, da to obstaja in da se imamo kje družiti. Vsakič ko smo tam, moramo – če nimamo nič domačih nalog – naredit 2 lista slovenščine, kar pomeni ponavljati slovenščino. Tisti, ki prihajajo v Slovenijo in ne znajo nič slovenščine, se je tam naučijo. Tudi jaz sem se tam naučila slovensko. Zelo sem jim hvaležna, da so mi toliko pomagali.

Včasih sem prav vesela, da sem tukaj, v Novem mestu. Moje mnenje o mestu je, da je Novo mesto najboljše mesto v Sloveniji. Mogoče tako mislim, ker tukaj živim že 5 let in poznam celo mesto. Rekla bi, da bolj poznam Novo mesto kot Suva Reko (mesto v Kosovem, kjer sem živela prej). Saj sem bila na Kosovu samo 9 let. Bila sem še premajhna, da bi se sprehodila po mestu in ga spoznala v celoti.

Objavljeno v Ti v mestu