Dardanet

dardanet1

Že odkar sem prišla v Slovenijo, plešem v skupini Dardanet, kjer plešemo albanske plese. V skupini nastopa šest deklet (to smo Adelina, Sherine, Ilirjana, Dardanije, Dorentina in jaz). Rada plešem in sem vesela, da lahko ohranjam navade. Plešemo naše tradicionalne plese. Najbolj popularen ples je šota, ki jo plešeta dve osebi, en moški in ena ženska. Moški lovi žensko (šoto), ko jo ujame, jo prosi za ruto (srce), a ona mu je ne da in zbeži. Potem ženska prosi fanta, naj vzame njeno ruto (srce), a je on noče. Ko se še enkrat vidita, tadalafil from india, moški vzame ruto (srce) in se primeta za roke in skupaj plešeta.
Potem pa je tu tudi valle, ki jo pleše veliko ljudi. Vse plese plešemo v narodni noši, ki jo sestavljajo tri barve: rdeča in črna simbolizirata albansko zastavo, bela pa pomeni mir.

Vsako sredo in petek imamo vaje v prostorih DRPD, kjer pod vodstvom Adeline vadimo in sestavljamo nove plese. Recimo za nastope kot bo tisti 17. febuarja, ko je praznik ob osvoboditvi Kosova. Za takrat moramo sestaviti še en ples, sicer pa bomo tudi recitirali in peli albanske narodne pesmi. Vsako leto nastopamo na prireditvi ob dnevu albanske zastave v Novem mestu.

Dan je spomin na čas, ko je general Skenderbegu leta 1443 prvič dvignil rdečo zastavo z dvoglavim orlom. Kljub temu da je Skenderbegu dvignil zastavo za osvoboditev Albanije, so morali ljudje na uresničitev dogodka počakati še skoraj petsto let. 28. novembra leta 1912 je Ismail Qemalji razglasil neodvisnost in ponovno razvil albansko zastavo. Od tedaj vsi Albanci po vsem svetu praznujemo dan albanske zastave. Zdaj pa bomo vsako leto 17. febuarja priredili še zabavo za osvoboditev Kosova. Čeprav se je zgodilo pozno, smo veseli, da smo končno samostojna država.

S skupino rade nastopamo tudi po Sloveniji, saj je naša mlada albanska folklorna skupina Dardanet, ki pleše albanske/kosovske tradicionale plese, ednina takšna v Sloveniji.

Ples mi pomeni veliko, saj sem vesela, da lahko ohranjam navade prednikov.

Objavljeno v Ti v mestu