Premierna predstavitev knjige Mesto situl

Na včerajšnji predstavitvi knjige avtorja Rasta Božiča v KCJT so bili prisotni deležni poučnega in hkrati zanimivega orisa novomeške arheološke dediščine, na podlagi katere Novo mesto upravičeno imenujemo mesto stitul. Delo z istoimenskim naslovom je arheološko-zgodovinsko-domišljijska pripoved, ki je plod ideje ljubiteljskega arheologa. Po uvodnem nagovoru direktorja Založbe Goga Gregorja Macedonija je sledil pogovor z avtorjem, nato pa še predstavitev in predpremierni ogled filma Dan prve piščali, režiserja Tuga Štiglica.

bp61Uvodni nagovor direktorja Založbe Goga Gregorja Macedonija (foto Boštjan Pucelj)

Na literarno-filmskem večeru je Rasto Božič v pogovoru, ki ga je vodila Stanka Hrastelj  premierno predstavil svojo knjigo Mesto situl. Avtor je uvodoma povedal, da je knjiga nastajala dalj časa. Glede na to, da je študiral arheologijo, je veliko časa preživel tudi pri izkopavanjih. “Pred približno šestimi leti se mi je porodila ideja, da bi oživil ljubezen do arheologije.” In tako je nastala knjiga, razdeljena na 20 poglavij. Po avtorjevih besedah lahko vsako posamezno poglavje beremo kot samostojno enoto, čeprav so v takšnem zaporedju nanizana namensko. Zgodbe so namreč  razvrščene po točkah, in avtorjeva želja je, da bi mimo njih vodila poučna zgodovinska pot.

bp21Pogovor s pisateljem je vodila Stanka Hrastelj

Knjiga, ki jo lahko beremo kot roman o času in prostoru ali kot povezane kratke zgodbe, na humoren način bralca popelje skozi vsa arheološka obdobja, od zgodnjega srednjega veka pa vse do ustanovitve strednjeveškega Novega mesta. Avtor še pojasni, da so junaki v knjigi brez imen: “Junaki so brez imen, ker tudi pri izkopavanju ne moreš vedeti, kako je bilo neki osebi ime, ampak le s čim se je ukvarjala.” In tako v pripovedih nastopajo kovač, knez, lovec, ribič itd.

Pogovoru z avtorjem je sledila še predpremierna uprizoritev filma Dan prve piščali (Studio Vrtinec), ki ga je režiral Tugo Štiglic, scenarij zanj pa pripravil Jadran Strle.

bp11Jadran Strle – scenarist dukumentarnega filma Dan prve piščali
bp41Knjiga Mesto situl

bp51

bp31Pisatelj Rasto Božič

Foto: Boštjan Pucelj

Objavljeno v Dolenjska