Zmagovalec je Zvonko Lah (SDS) – Novo mesto zaradi 16 glasov ostalo brez tretjega poslanca

lah.jpgZvonko Lah, župan Mirne Peči in kandidat SDS iz volilnega okraja Trebnje je po preštetih glasovih iz tujine postal še zadnji poslanec iz šeste volilne enote. Skupaj je dosegel 28,97 odstotka glasov, kar je za slabo desetinko odstotka več kot, kot je v okraju Novo mesto II dosegel Silvo Mesojedec. Če bi Silvo Mesojedec dosegel 16 glasov več (in bi jih ostali kandidati v njegovem volilnem okraju skupaj dobili toliko manj), bi poslanec postal on.

Zvonko Lah: »Vesel sem tega uspega. Funkcijo poslanca bom opravljal še naprej nepoklicno. Mislil sem, da vendarle ne bom poslanec, tako da sem tudi presenečen. Regijo poznam in upam, da bom pomagal pri reševanju njenih problemov.

Silvo Mesojedec: Še vedno sem lahko zadovoljen s svojim rezultatom. Upal sem, da bom z izvolitvijo lažje pomagal pri reševanju romske problematike, vendar bom to sedaj počel s pomočjo svoje stranke. Mislim, da bo Zvonko Lah v državnem zboru dober poslanec.

Iz šeste volilne enote bo tako v državnem zboru sedelo 11 poslancev, po trije iz SDS in SD, po eden pa iz Zares, LDS, SNS, SLS in DeSUS.

Iz okraja Metlika – Črnomelj je bila iz liste SD izvoljena Renata Brunskole, iz volilnega okraja Novo mesto I je bil izvoljen kandidat SDS Ivan Grill, iz volilnega okraja Novo mesto II je bil izvoljen Franci Kek (Zares). Iz volilnega okraja Trebnje sta bila izvoljena dva poslanca, in sicer že omenjeni Zvonko Lah (SDS) in kandidat DeSUS Franc Žnidaršič. Iz volilnega okraja Brežice (tudi kandidat v volilnem okraju Sevnica) je bil izvoljen Andrej Vizjak (SDS). Iz volilnega okraja Krško je izvoljen edini poslanec SLS Franc Bogovič. Iz volilnega okraja Trbovlje sta izvoljena kar dva poslanca, in sicer Melita Župevc (SD) in Bogdan Barovič (SNS). Iz volilnega okraja Hrastnik pa je izvoljen Miran Jerič iz vrst LDS. Brez svojega poslanca so tokrat ostali v volilnem okraju Hrastnik.

Objavljeno v Aktualno, Volitve 2008