Zadnji poslanec 6. volilne enote: Po za zdaj preštetih glasovih iz tujine vodi Zvonko Lah

Zvonko Lah, župan Mirne Peči, je po za sedaj preštetih glasovih iz tujine v “veliki” prednosti v bitiki za še 11 poslanca iz šeste volilne enote. Po tem ko je večina glasov iz tujine že preštetih, je »premagal« svojega strankarskega »tekmeca« Silva Mesojedca (oba SDS), ki je kandidiral v volilnem okraju Novo mesto II za 0,04 odstotka glasov. Neuradni rezultati bodo sicer znani danes zvečer, saj mora Državna volilna komisija prešteti še glasove, prispele po pošti oziroma glasove, ki so prispeli na konzularna predstavništva.

Okrajne volilne komisije so že preštele glasove, ki so prišli iz tujine. V volilnem okraju Novo mesto 2, je kandidat SDS Silvo Mesojedec dobil 19 glasov od skupno 83 glasov, prispelih iz tujine. S tem je dosegel skupni rezultat 28,91 odstotka. V volilnem okraju Trebnje je kandidat SDS dobil 18 glasov od skupno 56 glasov, prispelih iz tujine. S tem je svoje rezultat povišal na 28,95 %. Skratka, zaenkrat kaže bolje kandidatu iz okraja Trebnje, za borih 0,04 odstotka glasov. To je izredno malo: če bi na primer Silvo Mesojedec dobil še osem glasov več (in noben drug kandidat nobenega dodatnega glasu), potem bi on postal poslanec.

Torej bo za dokončno potrditev vsekakor potrebno počakati na dokončno štetje, ki lahko celo spremeni število mandatov, ki pripada tej ali oni stranki.

Iz tujine je prispelo 11 566 glasovnic, kar predstavlja 0,7 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na okrajne volilne komisije (med njimi na okrajno volilno komisijo Novo mesto 2 87 glasovnic in na okrajno volilno komisijo Trebnje 63 glasovnic) je prispelo 8316 glasovnic (ta podatek je od petka), Državna volilna komisija pa bo prejela še 988 glasovnic iz tujine ter nakaj manj kot sto glasov na voliščih za invalide.

Objavljeno v Volitve 2008