Volitve 2008 – Županu Muhiču ne more pomagati niti župan Jankovič

skendithumbnail1.jpgSicer sem prepričan, da bo temu marsikdo oporekal, toda vendarle. Malo je kandidatov, ki so na teh parlamentarnih volitvah imeli tako široko, veliko, težko in eminentno podporo. Župana Muhiča so posredno ali neposredno podprli Zveza za Dolenjsko, Socialni demokrati, Radi imamo Novo mesto in podeželje, Lista za razvoj gospodarstva, Lista krajanov občine Straža, Demokratska stranka, bivši predsednik republike Milan Kučan, verjetni prihodnji mandatar in predsednik zmagovalnih Socialnih demokratov Borut Pahor in zadnje čase strokovnjak ali bolje, konstruktor volitev in referendumov, ljubljanski župan Zoran Jankovič. Kljub vsej tej silni podpori novomeški župan Alojzij Muhič ni postal poslanec.

Če k temu prištejemo še bledo, anemično, neangažirano in nemotivirano kampanjo ostalih strank (z izjemo SDS) v Novem mestu, predvsem LDS in Zares in če k temu prištejemo še vse prednosti, ki jih je Alojzij Muhič imel in dodobra izkoristil kot župan – tu mislim predvsem na njegove množične in medijsko odlično pokrite sprejeme in polaganje vencev pred volitvami in seveda na stojalce z izključno njegovim plakatom pred mestno hišo – je potrebno reči, da je rezultat, ki ga je dosegel, slab rezultat. Pa četudi je ta trditev skregana s statističnimi podatki. Je rezultat, ki nam govori, da je era Muhiča in njegove falange mimo. Je rezultat, ki kliče po spremembi. Je rezultat, ki je na polovici Muhičevega županskega mandata jasna nezaupnica volivk in volivcev do nesposobnega, domačijskega in cvičkastega vodenja občine. Po potrebi tudi na račun »višjih ciljev« – v tem primeru zmage Socialnih demokratov na državni ravni.

Muhičev rezultat je hkrati opomin in izziv tudi ostalim strankam v mestu. Predvsem za prihajajoče lokalne volitve. Pokazal je, da so Muhič in ekipa premagljivi. Toda premagljivi so izključno in samo na podlagi strankarskega dela in angažmaja, pa najsi gre za delo in pobude v mestnem svetu, izven mestnega sveta ali volitve. Predvsem stranke »levega trojčka« si bodo po teh volitvah morale odgovoriti, kaj za vraga hočejo početi v Novem mestu. Vsaj dve od njih bi morali razmisliti o zamenjavi lokalnega vodstva, oziroma predsednika. Predvsem pa si bodo Socialni demokrati morali odgovoriti na vprašanje, kako in na kakšnem nivoju deluje njihov občinski odbor in če le ta pravilno ocenjuje stanje na terenu oziroma pošilja verodostojne odzive s terena.

Borut Pahor in vodstvo njegove stranke se bodo v kratkem morali vprašati, če se jim dolgoročno še vedno splača pečati z županom Alojzijem Muhičem in njegovimi »intelektualci« iz Zveze za Dolenjsko. Z županom Muhičem, ki si je v trenutku, ko je mislil, da bo izvoljen v parlament, v stilu Janeza Janše ponovno dovolil okrcati njemu mrzko revijo.

volitve1.jpg

Objavljeno v Volitve 2008