SD – primerjava v 6. volilni enoti: Pričakovana zmaga župana Hana

parksprasujesd2.jpgKot smo napovedali v Parkovi predvolilni napovedi, je v 6. volilni enoti med socialnimi demokrati najboljši izid dosegel dosedanji poslanec in župan Laškega Matjaž Han, ki je dosegel 36,72 % glasov. Sledi mu Melita Župevc, tiskovna predstavica SD, ki je kandidirala v Trbovljah in Renata Brunskule, županja Metlike, kandidatka v Beli krajini. Kot na zadnjih dveh volitvah je SD v 6. volilni enoti dosegla precej slabši izid kot na ravni države.

Župevc je dosegla 34,98 % glasov, Brunskole pa 32,65. S Hanom so to tudi skoraj zagotove poslanke in poslanec SD iz šeste volilne enote. Opozarjamo na to, da lahko glasovi iz tujine – kot je opozoril aktualni predsednik vlade Janša – še vzamejo kakšen mandat SD, kar pomeni, da tretjeuvrščena županja še lahko izgubi poslanski sedež.

Alojz Muhič je zasedel četrto mesto s 30,56 % glasov in s tem proti svojim napovedim izgubil tekmo za poslanski sedež. Ostale rezultate najdete v spodnji tabeli:

sdrezultati6enotagraf.jpg

Primerjava s predhodnimi volitvami

Če primerjamo tokratne volitve s predhodnimi, vidimo, da SD tako kot do sedaj ostaja relativno najšibkejši v Posavju, na dolenjskem podeželju, v Trebnjem. Se je pa precej okrepil v Novem mestu in Beli krajini. Najmočnejši ostaja v tistem delu Štajerske, ki sodi v 6. volilno enoto (se pravi Laško), ter nasploh v Zasavju (razen v Zagorju, kjer LDS ohranja veliko moč). Najvišja skoka glede na rezultat izpred štirih let sta dosegla Melita Župevc (Trbovlje), ki je izid stranke izboljšala za 24,66 odstotne točke in Alojz Muhič, ki je izid stranke izboljšal za 24,56 odstotne točke.

sdprimerjavavolitev6enotagraf.jpg

Odgovor na vprašanje uporabnika

Eden izmed naših obiskovalcev je zastavil vprašanje, koliko glasov je dobil Alojz Muhič v primerjavi z R. Bronskule. Ne zanimajo ga deleži, ampak dejanski glasovi. Odgovor je, da največje število glasov praviloma prejemajo bodisi kandidati v volilnem okraju Novo mesto I ali kandidati v volilnem okraju Novo mesto II. Razlog je preprost – ta dva okraja imata največje število volilcev (25.866 oz. 25.537), medtem ko se število volilcev v ostalih okrajih giblje od 8.764 (Hrastnik) do 24.176 (Krško). Največ glasov na listi SD je tako dosegel Alojz Muhič (4984), »druga« pa je R. Brunskole (4313).

(foto TL, tabele Park, vir podatkov: DVK)

Objavljeno v Aktualno, Volitve 2008