6. volilna enota (SDS): Grill jih je spekel na žaru

grill.jpgPrepričljiv zmagovalec znotraj-strankarske bitke SDS v 6. volilni enoti je v nedeljo postal Ivan Grill. Uspešen nastop »novomeškega« poslanca je težišče moči slovenskih Demokratov prenesel iz Posavja na dolenjsko podeželje.

Grill je zmagal s prepričljivimi 40,75 odstotki (ta rezultat ga uvršča tudi v »naj 20« kandidatov za poslance v Sloveniji). Za njim je zaostal Andrej Vizjak, ki je v okraju Brežice dosegel 39,03 odstotkov, v okraju Sevnica pa 28,98 odstotkov glasov. Tretji poslanec bo postal bodisi Silvo Mesojedec iz okraja Novo mesto I ali pa Zvonko Lah iz okraja Trebnje, ki sta dosegla zaenkrat identičen delež glasov – 28,94 odstotka.

Izven državnega zbora bodo zagotovo ostali kandidati, ki so nastopili v ostalih okrajih, med njimi tudi dosedanji poslanec Stane Pajk (Krško, 26,22 %).

sdsrezultati6enotagraf.jpgDosežki kandidatov SDS v šesti volilni enot v odstotkih, doseženih v njihovih volilnih okrajev.

Če primerjamo rezultate stranke izpred štirih oziroma osmih let je opazna razlika nastopila le v okraju Novo mesto I, nekoliko bolje pa ji gre tudi v okraju Trebnje. Drugje stranka ostaja na dosedanjih oziroma nekoliko višjih nivojih, saj je stranka v tej volilni enoti dosegla za 2,21 odstotni točki boljši rezultat kot pred štirimi leti.

sds6volilnaenotaprimerjava.jpg Primerjava deležev glasov, ki jih je SDS dosegel v 6. volilni enoti, po okrajih. Primerjava volitev 2000, 2004 in 2008.

Objavljeno v Aktualno, Volitve 2008