Mia Žnidarič: Nevidni orkester, Sanje 2008

tlacenkamiaznidaric.JPGMia Žnidarič je samosvoja jazzovska vokalistka, ki se je na tokratno glasbeno potepanje podala opremljena z verzi Ferija Lainščka in glasbo pianista Steva Klinka, njen nevidni orkester pa so sestavljali nekateri člani velikega orkestra RTV Slovenija in vidnejši domači glasbeniki.

Album so posneli brez dodatkov in zgolj z akustičnimi glasbili, odlikujeta ga izvrsten poznavalski zvok ter Miino na žlahtno izročilo vokalnega jazza navezano petje. Plošča prinaša svežo in pestro glasbo, dovršene in čutne priredbe ter spogledovanje z različnimi slogi: gospelom, bluesom, šansonom, popevko. Klinkova glasba je tako baladno razpoloženjska kot spevno ritmična. Lahko je skopo odmerjena ali razkošno instrumentalno opremljena. Glasba ni le spremljava uglasbene poezije, je njena opora in obenem nadgradnja, večkrat tudi solistično zvedava. Temelji v barvnih odtenkih sredinskega jazza, ki mu vešč aranžer dodaja glasbila od akustične kitare do harmonike in godal ter spremljevalno petje. Skupna zvočna slika je lahkotna, vendar ne v smislu pogrošnosti, temveč lebdenja. Je tudi zasanjana in barsko obarvana, včasih na robu popevke, drugič swingovsko podkrepljena.

tlacenkamiaznidaric.JPG

Izjemno zlitje glasbe, poezije, petja.

Steve Klink je pevki ponudil izvrstno izhodišče, na katerega je glasbi predano nanizala podoživete izvedbe Lainščkove poezije, ki se zdi napisana ravno za jazzovsko izvedbo. Redkokdaj pri nas naletimo na tako ustrezna in svetlogleda besedila, ki obudijo duha jazzovskih lukenj ali ulic francoskih mestnih središč, hkrati pa oznanjajo življenjsko veselje in se razpustijo po neokrnjeni naravi.

Plošča prinaša izjemno zlitje glasbe, poezije, petja, zagnanega ustvarjanja in predanosti. Tudi ovitek ima vse, kar potrebuje. Prinaša ključne podatke, besedila v slovenskem in njihov prevod v angleškem jeziku, opremljen je s fotografijami Nece Falk in z likovnim delom Zmaga Modica.

Kakovost je zaščitni znak Mie Žnidarič, v spremnem gradivu zapisanim oznakam – čistina, jasnost in toplina – lahko zgolj pritrdimo. Jo bomo v Novem mestu kdaj slišali?

Album: 5 / ovitek: 4

Objavljeno v Zgodbe