Lovro Ravbar Quartet, Klub LokalPatriot, 21. april

rastopresalovroravbar.jpgLovro Ravbar Quartet je zasedba, ki bi morala biti novomeški publiki dokaj znana. Vsaj tako bi naivnež, kot sem sam, menil ob lanskih in prejšnjih nastopih v okviru poletne delavnice Jazzinty, a je obisk koncerta pokazal drugače. Novomeščanov je bilo malo, prevladovale so posavske ljubiteljice in ljubitelji jazza.
Zadnji nastop pred trimesečnim premorom Jazzinty abonmaja 2007 je v Novo mesto pripeljal zasedbo mladih, a izbornih glasbenikov. Vsi šolani jazzisti, vodja Lovro Ravbar – v Rotterdamu izšolani magister saksofona, Rok Lopatič – pianist, Matej Hotko – kontrabasist, vsi trije posavsko-dolenjskega porekla, in ljubljanski bobnar Gašper Peršelj. Pravzaprav klasičen jazzovski kvartet s predvidljivim sporedom. Pa ni bilo tako! Čeprav je bil spored sestavljen iz klasik hard bopa – Coltrane, Henderson – in avtorskih skladb, ki jih bo prinesla jesenska Gogina plošča Rush Hour, ni šlo za običajen pristop. Zasedba je postregla z udarno ognjevitim glasbenim izvajanjem, s sproščenim pristopom in žarom, kot ga v letošnjem nizu Jazzinty abonmaja nismo zasledili. Lovro Ravbar Quartet je trenutno med najbolj svežimi domačimi jazzovskimi zasedbami. Ima vse; energijo, znanje, uigranost, veselje, predanost, igrivost, radovednost, barvo, in ritem. Ritem sekcija je izvrstna, Peršljevo swinganje s činelami in z vmesnimi dodatnimi poudarki navdušuje, njegova samba zapeljuje. Hotko je pesnik basa, igriv, zanesljiv, tonsko poln. Lopatičev klavir je polno zvočen. Njegovo iskanje je delno še na sledi mojstrom, za vrh vsega pa je Ravbar saksofonist z dovršenim tonom. Njegovi izleti so nepredvidljivi, radi presenetijo. Razvijejo se v sozvočja, v dolge linije ali tudi legato staccato razdelke izročila be bopa, ki je dal avantgardo in hard bop. Posebna Ravbarjeva odlika je komponiranje. Njegove skladbe zvenijo privlačno sveže, tako tiste v hitrejšem tempu kot baladno zasnovane.
Nastop Lovro Ravbar Quarteta lahko brez zadržkov razglasimo za višek Jazzinty abonmaja 2007, še posebej njegove jazzovske plati.

Ocena 5

Objavljeno v Komentar