Berger, Šalamon, Succi, Shimura, Čajnica Krojač, 31. marec

rastopresa1.jpgJaka Berger je zadnji konec tedna v marcu v Novem mestu gostil oba glasbenika, ki sta mu predlani pomagala ustvariti njegov lani v Italiji izdani glasbeni prvenec BRGS Time. Obisk ni bil samo prijateljske narave, saj se je Jaka nakanil posneti novo ploščo. Dvojica, mariborski kitarist Samo Šalamon in italijanski saksofonist ter klarinetist Achille Succi, je s seboj pripeljala japonsko čelistko Ayo Shimura, kvartet se je z novimi Bergerjevimi skladbami v soboto zvečer predstavil v novomeški Čajnici Krojač ob Karlovških vratih. Nastop so tudi snemali, po Bergerjevih besedah bodo morda koncertne posnetke uvrstili na ploščo.
Prvi pokoncertni vtis je, da Jaka nadaljuje s prvencem začrtano pot. Njegov jazz je še vedno precej samosvoj. Melodično in harmonično zastavljene surove teme skuša skozi igranje izpiliti in dopolniti z improvizacijskim raziskovanjem. S tem glasbo žene v precej svobodno obliko, čeprav ji ves čas daje čvrsto ritmično oporo, na trenutke jo razvija in dopolnjuje s tolkali. Na nastopu je bilo raziskovanja na pretek. Kvartet se je skozi Bergerjeve skladbe prebijal skupinsko, kakšnih širših samostojnih poudarkov ni bilo, kar kaže, da Berger vse bolj zori v skladatelja in vodjo skupine. Z obema mojstroma, kitaristom Šalamonon in saksofonistom Succijem, se je dobro ujel, posebna nota pa je prišla izpod loka japonske čelistke. Trio je doslej deloval brez basista, Aya Shimura je praznino ustrezno zapolnila in dodala nekaj izvirnih rešitev, ki so mogoče nakazovale tudi njeno poreklo. Vsekakor je kvartet, ob opazni lastni zabavi, prikazal dovršeno izvedbo in v naš mestni, precej sredinsko naravnani okus vnesel duha svobodnega jazza. Upajmo, da Bergerju ne bo treba založnika vnovič iskati v tujini, čeprav je po drugi strani to večje priznanje.
Pri vsej zgodbi velja opozoriti še na novo čajnico. Kaže, da mesto dobiva novo kulturno točko, ali bo prerasla v žarišče, bosta pokazala čas in pogum. Trenutno je na dobri poti.

Ocena 5

Rasto Božič

Objavljeno v Neuvrščeni