Beppe Gambetta, Don Ross, LokalPatriot, 5. april

rastopresa2.jpgVeterana bluesa Jerryja Ricksa, ki je tudi nastopil v sklopu dvodnevnega glasbenega dogodka, posvečena sta bila glasbi prebiranja kitarskih strun s prsti in naprstniki, tako imenovanega fingerpickinga, se ne bomo dotikali, obravnavali smo ga v prejšnji številki Parka.
Slog tovrstnega igranja kitare se je razvil znotraj ameriške bluegrass glasbe. Za njegovega utemeljitelja velja kitarist Doc Watson, njegove korenine pa segajo v ameriško izročilno blues in folk glasbo. Danes se je tehnika razširila po svetu, njeni največji mojstri tudi niso več nujno ameriškega porekla. Tak primer je Genovčan Beppe Gambetta. Velja za mojstra flat fingepickinga, najmanj poldrugo desetletje ga poznamo tudi v Sloveniji, saj vrsto let pod Krvavcem prireja mednarodno kitarsko delavnico, prav tako je večkrat nastopil na blejskem folk festivalu Okarina.
Gambettin nastop je potekal v sozvočju s tradicijo, ne samo ameriško, temveč tudi irsko in italijansko. Prikazal je širok razpon omenjenega sloga, vrhunsko kitarsko tehniko in dodal obilo humorja. Po uri samostojnega nastopa se mu je pridružil kanadski kitarski virtuoz Don Ross, ki je v Sloveniji nastopil prvič. Po dveh v duetu odigranih skladbah in premoru je prišel na oder sam in razločno pokazal, zakaj ga imenujejo sodobni guru akustične kitare. Njegov nastop je bil nasprotje Beppinemu tradicionalizmu. Ross je fingerpicking dvignil na novo raven. Ob spoštovanju izročila je zlil sloge, združil country, folk, blues, jazz, jih nagradil z izredno izvajalsko tehniko in dopolnil s klasičnimi elektronskimi efekti, kot so odmev, wah pedal ipd. Njegovo izvajanje, vredno največjih svetovnih mojstrov akustične kitare, je skozi avtorske skladbe in priredbe pesmi minilo v hipu. Ob koncu se mu je na odru vnovič pridružil Gambetta.
Skupaj smo dobili slabe tri ure vrhunskega muziciranja in bili deležni na novomeških odrih že dolgo odsotne glasbe. Zanimanje zanjo je še vedno veliko, tako pri novomeškem kot pri občinstvu širšega območja.

Ocena 5

Objavljeno v Neuvrščeni