U2, 18 Singles, Universal/Multimedia, 2006

rastotlacenkau2.jpgV šestindvajsetih letih glasbenega delovanja so irski rockerji postregli s tremi preglednimi ploščami. Prva zbirka uspešnic v slogu The Best Of se je dotikala osemdesetih let, druga je obravnavala devetdeseta, zadnja prinaša pregled celotne poti in dodaja dve novi mali plošči. Četverec U2 je skozi slaba tri desetletja postregel z neštetimi uspešnicami (komentira: Rasto Božič).

Vse bi težko stlačili na osemdesetminutno ploščo, tako so se pri založbi odločili za resnično najbolj razvpite, primerne za nevsiljivo, toda še vedno dovolj dinamično poslušanje med vožnjo z avtom. Povprečni znanec glasbe U2 bo v tej zbirki našel vse, kar potrebuje: Beautiful Day, I Still Haven’t Found What I’m Looking For, Pride, Where The Streets Have No Name, Sunday Bloody Sunday, Vertigo … in dva nova prispevka. Prvi je prirejena izvedba teme škotskih punkerjev Skids, The Saints Are Coming. Z njo so U2 poskrbeli, pač letom primerno, da jim bo prisluhnil tudi zgodnji najstniški naraščaj, in jo posneli z ameriškim triom Green Day. Poleg tega so jo delno preoblikovali, da namiguje na posledice hurikana Katrina, in s tem pridobili pozornost ameriškega občinstva. Je mogoče pri tem zaznati tržne vzgibe? Zagotovo. Občutek nekoliko ublaži drugi dodatek, značilna U2-jevska, po božje zasanjana himnična uspešnica Window In The Skies, čeprav mogoče nekoliko preveč tehnološko obdelana.
U2 je vsekakor ena izmed največjih planetarnih rock zasedb. Doslej se je neštetokrat dokazala in jasno je, da skuša dodatno zaslužiti s kompilacijami. Skupina se tudi stara in počasi spreminja v rock mastodonta, zato je razumljiva skrb za mlado občinstvo. Plošče, kot je Osemnajst singlov, so pač obvezni stranski izdelki velikih zasedb. Poznavalci jih ne potrebujejo, za ostale, le skozi medije in radijsko predvajanje spoznavajoče poslušalce, so dobrodošle. Prihranijo prebijanje skozi lepo število albumov.
V zbirki treh naborov uspešnic skupine U2 ni zadnja plošča nič posebnega. Pač še ena v nizu plodne kariere.

Delo 3 / Oblika 2

U218

Objavljeno v Komentar