Tadej & Playfulness, To be free, Multimedija 2006

rastotlacenkatadejplayfulness.jpgLani zagnana novomeška založba Multimedija je doslej postregla s tremi ploščami novomeških skupin: Dom za sanje, Wet Bed in Tadej & Playfulness. Prve in druge smo se že dotaknili, tokrat nas zanima zadnja, izdana dokaj nenajavljeno, izdelek basista Tadeja Rozmana, prekaljenega člana in sodelavca številnih dolenjskih zasedb (komentira: Rasto Božič).

Snemalni soustvarjalci so odraz njegovega širokega zanimanja, po drugi plati glasbena zasnova odkriva izredno ozek pogled. Tako rekoč sanjska zasedba; Tadej Rozman – bas, vokal, Tokac – klaviature, vokal, kitara, Peter Dekleva – kitara, Tina Marinšek – vokal, Dušan Obradinović – bobni, Mare Grubar – bobni, vse skupaj v Tokčevi produkciji, je spravila skupaj povsem povprečno ploščo. Prej plehek plesni plošček kot jasno zasnovani album. Plošča prinaša komaj šestintrideset minut diskoidnega popa. Vrsto enakozložnih pesmic, pri katerih so besedila zgolj okras in puhlice. Za nameček so zapisana in odpeta v polomljeni angleščini.
Vedno se mi zastavlja vprašanje, zakaj besedila v jeziku, ki ga ne obvladaš? Koga želijo navdušiti, Angležev že ne! Mogoče naivneže, naivke, žrtve modnih in rumenih časopisov, gledalce plehke televizije, generacije utapljajoče se v morju coca-cole? Po naslovih sodeč je to ciljno občinstvo. To Be Free, Beauty, Free Love, Temple Of Love, predvsem ne smemo mimo Sex Is Great: »Sex is good, sex is great / I think of you and I masturbate / … « takšne iskrenosti ne najdemo tudi v verzih najgloblje poezije.
Besedila v pop glasbi so pač taka, kot so. Včasih je celo dobro, če jih ne razumemo. V nasprotju z njimi je glasbena podlaga skladb solidno zastavljena in izvedena, čeprav predvidljiva in pogosta. Slišimo razne funkoidne vzorce, na trenutke spominjajoče na osladno pop produkcijo novega vala, ostarelega Jamesa Browna ali blede odmeve Earth, Wind & Fire itd. Vse izvedeno tehnično brezhibno, na nivoju. Manjkajo le iskren naboj, čvrsta ideja in ustvarjalna iskra, kar pa niso nujni pogoji za uspešno predvajanje na domačih radijskih postajah.

Delo 2 / Oblika 2

rastotlacenkatadejplayfulness.jpg

Objavljeno v Komentar