Neil Young & Crazy Horse, Live At Fillmore East 1970, WB/Nika, 2006

rastotlacenkayoung.jpgV čez štiri desetletja razpeti glasbeni karieri kanadsko-ameriškega glasbenika, folkerja, rockerja in za nekatere tudi očeta grungea Neila Younga se je nabral niz uspešnih in manj uspešnih plošč. Med njimi je tudi vrsta raznih poizkusov, neizdanih albumov, studijskih in koncertnih posnetkov. Young vse skrbno hrani in v časih, ko upanje v pop glasbo spet vračajo preverjena stara imena, sledi nekaterim sodobnikom, ki so začeli izdajati skrite in pozabljene glasbene dokumente (komentira: Rasto Božič).

S pred nekaj leti začeto serijo »bootlegov« je prvi med njimi gotovo Bob Dylan, Young pa je že tako pred časom začel oznanjati izdajo mamutskega »box seta«. Kaže, da je začel skromneje. Prvi je minulo jesen izšel koncertni posnetek iz leta 1970, nastal v sloviti koncertni dvorani Fillmore East, kjer so posneli vrsto zgodovinskih koncertnih plošč rock glasbe, recimo skupine Allman Brothers pa Franka Zappe itd. Skozi dvorano so šla največja imena pop glasbe, kar daje slutiti tudi ovitek Youngovega albuma.
Posnetki se večidel navezujejo na Youngov drugi samostojni album Everybody Knows This Is Nowhere iz leta 1969. Nastali so v času snemanja njegove naslednje mojstrovine After The Goldrush in sodelovanja s kvartetom Crazy Horse. Skupina je pomembno zaznamovala Youngovo glasbeno pot, tako slogovno kot tudi prijateljsko. Dve leti kasnejši heroinski smrti Dannyja Whittena, kitarista Crazy Horsea, in prav tako mamilom zapadlega Brucea Berryja, njihovega roadija, sta Younga povsem potrli in dali neposreden povod za koncertno turnejo in še dva velika albuma, Tonight’s The Night in On The Beach.
Koncertni posnetki zgodnjega obdobja samostojne Youngove kariere so pomemben mozaični del za poznavanje njegovega opusa. So dokument razvoja ene izmed pomembnejših figur sodobne popularne glasbe in obenem pogled v Youngovo rockersko osnovo. Kmalu po teh posnetkih se je Young usmeril v bolj mehke vode ameriškega folk/rocka, šele več let kasneje se je vrnil na pot, ki jo je zastavil s Crazy Horseom.

Delo 4 / Oblika 3

rastotlacenkayoung.jpg

Objavljeno v Komentar