Kut Gas, LokalPatriot, 28. december

rastopresakutgas.jpgZačetki Kut Gasa v sredini devetdesetih so bili obetavni. Izdal je dva odmevna albuma, široka zasedba je stregla z dobro odigrano avtorsko glasbo, ki je pop-rocku dodajala močno rhythm and blues noto. Potem je na prelomu tisočletja, jasno, razpadla. Ko sem skupino lani ali predlani po dolgem času vnovič poslušal v živo, sem se spraševal, za kaj sploh gre. Vase zagledani pevec se je spakoval v polomljeni angleščini, v popolni odsotnosti avtorstva pa je za silo skrpana zasedba preigravala povampirjene rhythm and blues standarde (komentira: Rasto Božič).

No, očitno se je zadeva v zadnjem času močno spremenila. Enajstčlanska, na odru LokalPatriota razgrajajoča zasedba je bila pravo nasprotje mojega donedavnega vtisa. V debeli uri smo se izvrstno zabavali ob uživajoče izvedenem sporedu, resda površinsko izbranih r/b uspešnic, vendar odigranih z žarom in ritmičnim zanosom. Skupina je tako instrumentalno kot vokalno delovala sveže in vpeljano. Novi pevec in obenem kitarist obvlada vlogo in prav nič ne teži, temveč skuša zabavati ter nevsiljivo razlagati. Ritem sekcijo poganja močan motor, nanj se naslanja vokalna spremljava in pihalski trio. Zasedba zveni, kot se za tovrstno glasbo spodobi.
Večer je začela s počastitvijo spomina pred kratkim umrlega botra soul-funka. Po več izvedbah uspešnic Jamesa Browna je šla po zimzeleni poti od Eddija Floyda do Stevija Wonderja, K.C. & The Sunshine Banda do Dobbie Brothers, ipd. Kut Gas se je pri izvedbah držal preverjenih receptov. Bolj kot ustvarjalna skupina je deloval barsko zabavljaško. Da se zna glasbe lotiti tudi na ustvarjalnejši način, je vidnejše nakazal le pri izvedbi hita gansko/britanske skupine Osibisa, Sunshine Day. Peljal jo je skozi izvorni highlife funk in nadgradil s sambo, ter zaključil s cha chajem.
Škoda, da pri ostalih izvedbah ni uporabil kakšnega podobnega obrazca. Zasedba se zadovoljuje zgolj z razvpitimi uspešnicami, pod površje bogatega in ustvarjalnega sloga njen pogled ne seže, tako ostaja zgolj na ravni plesnega veseljačenja.

Ocena 3

rastopresakutgas.jpg

Objavljeno v Komentar