Dan D, Športna dvorana Marof, 22. december

rastopresadand.jpg Čeprav se je nekaj govorilo o Dvorani Leona Štuklja, je na koncu predpraznični koncert skupine Dan D pristal v marofski dvorani dvomljivega slovesa. Doslej še niso uspeli izdelati ozvočenja, ki bi v tem prostoru zmoglo dati od sebe spodoben zvok, no, tokrat vsaj prenaglas ni bilo. Tudi pri vhodu so postavili nekaj poljskih kemičnih stranišč, pri katerih je proces odtakanja oviralo zgolj čakanje v vrsti (komentira: Rasto Božič).

Medtem je spodaj, v tričetrt napolnjeni dvorani, potekala večurna rock zabava. Začeli so jo ogrevalci občinstva I.C.E., po štajersko-avstrijsko-pop-rockersko in dokaj osladno nadaljevali Šank Rock, nakar so oder zavzeli domači ljubljenci. To je bil prvi nastop Dan D z novim basistom Nikolo Sekulovićem pred domačim občinstvom in bojda zadnja izvedba programa, ki smo ga na odrih spremljali vse od izida zadnjega albuma Katere barve je tvoj dan?

Enourni nastop skupine Dan D je brez gostov potekal izčiščeno, brez evrovizijsko vzajemnega pridiha ter v znaku uspešnic zadnje in prejšnjih plošč: Plešeš, Ko hodiš nad oblaki, V naravo, Čas … Nekaj je bilo tudi ponovitev najbolj priljubljenih hitov. Zdi se, kar je v odmevu popolnoma neakustične dvorane težko zanesljivo dognati, da je skupina z novim basistom dobila trši zvok in trdnejšo podlago. Zvenela je zbito, prepričljivo in vnovič močno predvidljivo. Izvedbe se praktično niso razlikovale od posnetih izvirnikov. Malo zahtevnejši poslušalec bi si želel na odru nekaj več ustvarjalnosti, improvizacije in solo izletov, ki jih razumljivo pogreša na ploščah. Čeprav med nastopajočimi teče pozitivna elektroliza, katere energijo Tokac nesebično usmerja pod oder in jo razdaja poslušalstvu, vmes ni ustvarjalnih isker, ki naj bi zaznamovale koncerte vrhunskih rock zasedb, kakršna je Dan D. Mogoče bo novi basist uspel dodati ali vzpodbuditi tudi to doslej pogrešano noto.

Dan D sicer pripravlja nov album. Izšel naj bi nekje sredi pomladi, kaj bo prinesel, bomo slišali na kakšnem izmed prihodnjih nastopov.

Ocena 4

Dan D

Objavljeno v Komentar