Tartini zaključil novomeško koncertno leto

Od ustanovitve pred tremi leti novomeški Komorni orkester Tartini redno pripravlja božično novoletni koncert v Kulturnem centru Janeza Trdine. Zasedba ustanovljena kot komorno godalni sestav, ki po potrebi programa skupino dopolnjuje s pihali in trobili, je na zadnji četrtek leta 2006 nastopila ob združenem mešanem pevskem zboru novomeške Orglarske šole in sv. Jakoba iz Vavte vasi. Pod dirigentskim in umetniškim vodstvom Aleša Makovca so zapeli tudi solisti: sopranistka Irena Yebuah Tiran, altistka Urška Damiš Burger, tenorist Aljaž Farasin in basist Zoran Potočan.

rastotartini1_resize.jpg
Skupaj so izvedli tri Mozartova dela: Simfonijo št. 40 v g – molu K 550, Krönungsmesse K 317 in Laudate dominum K 339. S tremi dodatki so v dobro napolnjeno dvorano vnesli tudi nekaj prazničnega vzdušja, zvezda večera je bila Irena Yebuah Tiran. Novomeško topliški akademski slikar Jože Kumer je za nastop oder opremil s petimi olji, med njimi tudi  z Mozartovim portretom.
Komorni orkester Tartini uspešno nadaljuje začrtano pot. Združuje dolenjski ter širši komorno glasbeni potencial. Pri tem ne gre prezreti vloge organista, zborovodje, ravnatelja Orglarske šole in dirigenta Aleša Makovca, ki na Akademiji za glasbo v Ljubljani študira Orkestralno dirigiranje in končuje študij sakralne glasbe. Makovac je tudi dobitnik študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo leta 2005.
Orkester Tartini bo konec januarja nastopil v toskanskem mestu Siena, kjer se bo z izvedbo Mozartovih del predstavil italijanskemu občinstvu. (Tekst in foto Rasto Božič)

rastotartini2_resize.jpg

Objavljeno v Neuvrščeni