Šibka, a predebela oblast

Novi župan Alojz Muhič je napovedal, da ne bo širil koalicije z novimi partnerji in da pričakuje, da bodo stranke in liste podpirale njegov program, ki bo Novo mesto popeljal v svetlo prihodnost. Pri tem je navajal primer Celja in Kopra, kjer se ne vlada s pomočjo koalicij, pa vendar mnogi ti dve občini vidijo kot primer preboja. “Kdor je proti razvoju občine, naj se kar izjasni!” je bil oster župan glede morebitnega “nagajanja” tistih strank in list občinskega sveta, ki pred volitvami z njim niso sklenile dogovora o podpori. (Piše Uroš Lubej)

parkl_resize.jpg
Pogumna poteza, ki bo prisilila nekoalicijske stranke in liste, da bodo pojasnile občinskemu svetu in javnosti, zakaj bodo, v kolikor bodo, blokirale predloge župana. Avtomatizma glasovalnega stroja ne bo več, politično dogajanje bo bolj dinamično, občinski svetniki in skupine bodo morali prevzeti več odgovornosti kot do sedaj.

A pri tej idilični sliki moti nekaj dejstev. Dejstvo je, da koalicijo že imamo. Čeprav ta koalicija nima večine v občinskem svetu, je kadrovsko že začela prevzemati oblast. Podžupanske funkcije so razdeljene, prav tako so se začeli postopki za prekadrovanje vodilnih položajev v občinski upravi.

Pri tem se župan ne posvetuje s tistimi, katerih podporo si želi imeti v občinskem svetu. Številčno šibka koalicija je ključne kadrovske položaje že prevzela brez širšega konsenza.
Dejstvo je, da se kadruje politično in da se kupujejo kolački – a hkrati to ni le privilegij, ampak tudi odgovornost: tisti, ki se je postavil za kuharja, naj tudi skuha, ne da bi odgovornost tako zlahka prenesel na tiste, ki so tam tudi za to, da kuhinjo nadzirajo.

Precej iluzorno je torej pričakovati, da bo neširokogruden župan požel širok konsenz, ko se bo delil proračunski kolaček ali ko se bodo ustvarjali projekti.

Imamo torej šibko koalicijo in že kar precej odebeljeno oblast, ki bo le stežka prenesla še kakšno kadrovsko injekcijo. Bolj verjetna od širokega konsenza sta boj na nož in šibka večina v občinskem parlamentu.

Kako se bo ta šibka večina ustvarila? Muhič ima v občinskem svetu podporo petih svetnikov ZzD, štirih SDS, dveh SD in ene svetnice DeSUS. To je dvanajst svetnikov, za sprejetje predlogov pa jih župan potrebuje 16.

LDS in dvojček AS + LzD sta napovedala opozicijsko držo. Težko bo župan na svojo stran pridobil Francija Koncilijo in NSi, v dvomih je bržkone tudi romski svetnik, ki so mu tisti, ki so v rotovžu določali sedežni red za občinski svet, določili mesto skorajda kar med svetniki LDS. Kakih velikih simpatij med Adolfom Zupanom in novo oblastjo tudi ni videti.

Še najbližje novi oblasti se zdijo SLS, Miloš Dular in SNS. Ta podpora ravno zadostuje za minimalno večino v občinskem parlamentu, s katero pa bo le težko dobro in učinkovito vladati.

A nič ni samoumevno. Tudi trdnost Zveze za Dolenjsko ne. Kaj več kot govoric o prvih sporih sicer ni slišati, a tudi znotraj te stranke bo nujno prihajalo do trenj, saj gre konec koncev za neke vrste ljudsko gibanje, za katero še ni čisto jasno, kaj ga drži skupaj. Poleg tega DeSUS zastopa svetnica, ki je pred volitvami javno podpirala Muhičevega protikandidata.

Dejstvo je tudi, da programa novega župana še ni. Seveda je bilo veliko obljub. Prav tako obstaja nekakšen spisek lepih želja, ki predstavlja predvolilni program zmagovitega županskega kandidata. V predvolilnem govoru je župan napovedal, da bo “prekopana vsaka ulica”, da bo v občino prišel denar iz državnega proračuna in proračuna EU, da se bodo obnavljali vrtci, revitaliziralo mestno jedro in reševala romska problematika.

Prav gotovo se je s tem mogoče strinjati – a veliko manj preračunljivo ali pa z veliko manj premisleka to stori volilec v toplini volilne kabinice, kot pa občinski svetnik, ki ima dobre ali slabe razloge za dvom v to, da je pot do teh ciljev prava.

In ravno poti do teh ciljev župan še ni predstavil. Kako in kdaj boste prenovili infrastrukturo, kako in kdaj boste pripeljali zunanja sredstva, kako in kdaj boste prenovili vrtce, kako in kdaj boste rešili romsko problematiko? In je to res vse, kar se da v štirih letih storiti v “dolenjski metropoli”?

Objavljeno v Komentar