Otroški dispanzer v novih prostorih

Že pred dobrim mesecem so v prenovljenih prostorih otroškega dispanzerja Zdravstvenega doma Novo mesto začeli z zdravstveno oskrbo najmlajših, v petek so pridobitev tudi uradno odprli.
Obnova za 120 kvadratnih metrov povečanega otroškega dispanzerja, skoraj tolikšno površino je pridobila tudi preventivna ambulanta za šolske otroke, pomeni zaključek obnove primarne zdravstvene dejavnosti. Vsa sredstva, 90 milijonov tolarjev za nakup opreme in obnovitvena dela, je zagotovil Zdravstveni dom. »Investicija je bila mislih že v poznih devetdesetih letih in sestavni del večletnega projekta razvojnega načrta Zdravstvenega doma. Dobili smo prostore, ki bodo kvalitetno prispevali k zdravstvenemu varstvu v preventivi, ki predstavlja več kot tretjino naše dejavnosti. Ob tem bi poudaril tudi že lepo utečeno sodelovanje med šolskim in otroškim dispanzerjem. Med leti 1979 in 82 se je Zdravstveni dom lotil temeljite obnove. Po več kot petindvajsetih letih kasneje smo bili soočeni z dejstvom, da moramo prostore osnovne pediatrije prilagoditi potrebam. Projekt je trajal zadnji dve leti. V letošnjem juniju je bil zaključen javni razpis in za izvajalca izbran Begrad, opremo smo nabavili pri Sanolaborju,« je ob otvoritvi povedal direktor Zdravstvenega doma dr. Emil Balažič.
Otvoritev so načrtovali za začetek novembra, a se je zaradi sprotnih pomanjkljivosti zavlekla. Med rušenjem so se napovedala dodatna dela in obnovo podražila za sedem milijonov tolarjev. Poleg tega je v začetku oktobra nagajalo tudi izjemno deževno vreme. Po obnovi otroškega dispanzerja se nameravajo lotiti še obnove psihiatričnega oddelka, prostorov zobotehnike ter Centra za odvajanje odvisnosti od drog. V Zdravstvenem domu tudi upajo, da bo novomeška občina ob stavbi Zdravstvenega doma čim prej izpeljala izgradnjo novih parkirišč in poslovno parkirnega objekta z 250 parkirnimi mesti.  (Tekst in foto Rasto Božič)


Objavljeno v Dolenjska