Od našega bralca: Tri slovenske zgodbe

Naš bralec nam je poslal tri primere, ki prikazujejo problematične točke naše dohodninske zakonodaje. Podatkov in točnosti spodnjih navedb nismo preverjali …

Štefka in Lojze sta farmacevtka in programer, oba z diplomo, in imata dva otroka v vrtcu. Na mesec zaslužita skupaj 610 tisoč tolarjev bruto in sta ravno na zgornjem robu 6. razreda za otroški dodatek in 4. razreda za plačilo vrtca. Lojzetu v službi ponudijo napredovanje in povišico za 10 tisoč bruto. Po izračunu ugotovita, da bi tako izgubila 2.950 tolarjev pri otroških dodatkih in 17.368 pri plačilu vrtca, pridobila pa zgolj 5.220 pri višji neto plači. Torej je zaradi njegovega napredovanja družinski proračun mesečno na slabšem za 15.098 tolarjev. Kaj storiti? Lojze sprejme odgovornejše delo in prosi, da mu plače ne zvišajo. Ob dvigu plače bi bila država z vsemi proračuni in zavodi na boljšem za 2.950 tolarjev pri otroškem dodatku, 17.368 pri plačilu vrtca, 4.780 pri prispevkih in dohodnini delavca, 1.910 tolarjev pri prispevkih delodajalca in davku na izplačane plače. Torej bi imela država zaradi Lojzetovega odgovornejšega dela 27.008 tolarjev več, Lojze in Štefka 15.098 tolarjev manj in delodajalec 11.910 tolarjev manj na mesec.

Micka in France sta medicinska sestra in gradbeni tehnik. Imata dva otroka v vrtcu. Na mesec zaslužita skupaj 500 tisoč tolarjev bruto in sta ravno na spodnjem robu 6. razreda za otroški dodatek in 4. razreda za plačilo vrtca. Mesec normalno preživijo, rada pa bi prišla do lastnega doma. Ker njuna občina stanovanjskih posojil ne upošteva pri znižanju plačila vrtca, bi ob odplačevanju posojila težko pokrivala življenjske stroške. Kaj storiti? Sporazumno in potiho se ločita, določita 15 tisoč tolarjev preživnine za vsakega otroka in France se za stalno prijavi pri svojih starših. V resnici se njihovo življenje ne spremeni. S to spremembo pade Micka z obema otrokoma v 4. razred za otroški dodatek in 2. razred za plačilo vrtca. Tako družinski proračun povečata za 11.060 tolarjev pri otroških dodatkih in 34.736 tolarjev pri plačilu vrtca, torej v skupnem za 45.796 tolarjev na mesec in skupaj gradita hišo.

Ančka je kuharica, mati dveh otrok in zasluži 150 tisoč tolarjev bruto na mesec. Ob ločitvi je bila določena preživnina 20 tisoč tolarjev za vsakega otroka, vendar je nekdanji mož v resnici ne plačuje. Za izterjavo se ne odloči, saj bi to zelo verjetno pripeljalo do nasilja. Zaradi določene preživnine, ki je dejansko ne dobi, pade v 3. razred pri otroških dodatkih in v drugega pri plačilu vrtca, namesto enega nižje. Ker nekdanji mož uveljavlja posebno olajšavo za otroke, ima zaradi tega za 10.638 tolarjev nižjo neto plačo. Ančka zaradi preživnine, ki je v resnici ne dobi, plača 17.368 tolarjev več vrtca in dobi 9.280 tolarjev manj otroškega dodatka. Če upoštevamo še dohodnino, dobi neto 37.286 tolarjev manj na mesec. Z otrokoma mora preživeti mesec s 150 tisoč tolarji, vendar ji po plačilu najemnine za garsonjero in položnic ostane le še 60 tisoč tolarjev za druge stroške.

Objavljeno v Zgodbe