NSK Garda varuje Anton Podbevšek Teater

V sklopu premiere novomeškega gledališča so v čelnem krilu poslopja odprli APT fotogalerijo. Otvoritvena razstava NSK Garda, delo likovne skupine Irwin, po zasnovi zelo blizu umetniškim izhodiščem teatra, na simbolni ravni deluje kot varuh projekta Anton Podbevšek Teatra. Prinaša ne toliko tehnično izpiljen kot simbolno pomenski prikaz dobrega ducata fotografij vojakov različnih armad ob straži zastave izmišljene NSK države.
APT fotogalerija je naslednica v sedemdesetih letih na tem mestu delujoče galerije novomeškega Foto kluba. V drugi polovici osemdesetih se je na pobudo novomeških ljubiteljev fotografije zbrala skupina mladih fotografov in obudila njeno delovanje. Novomeški fotografi, najvidnejši med njimi Bojan Radovič, so z njo dosegli zavidljiv nivo. Skupaj z beograjsko Happy New Art Gallery sta bili to edini foto galeriji v nekdanji skupni državi. Skozi galerijo so šli vsi pomembni jugoslovanski avtorji in številni tuji fotografi. Ko je prišla do faze, ko bi morala biti institucionalizirana, se je konec osemdesetih njena zgodba končala.
V sklopu gledališča APT kot vizualnega inštituta so jo vnovič obudili. Njen umetniški vodja je Bojan Radovič. Po njegovih besedah je, »program delovanja galerije praktično končan. Pripravili bomo šest do sedem raziskovalno zastavljenih razstav. Raziskovale bodo meje fotografije, medija, ki je v ustvarjalnosti zelo široko prisoten. Fotografija tudi ni več samo domena fotografov. V poletnem obdobju bomo v času Fotopuba priredili razstavo Toše Dabca, pokojnega zagrebškega fotografa. Razstava bo potekala ob petnajst letnici hrambe arhiva Toše Dabca v Novem mestu. Namreč v času hrvaške vojne, so zaradi varnosti njegov celoten zagrebški arhiv preselili k nam.
Kustodinja razstave NSK Garda je Marina Gržinić. Serija teh fotografij je bila prvič v celoti predstavljena v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici, 15. – 16. septembra, kot del projekta Spot 2006, v organizaciji Bojana Radoviča – Hiše fotografije, Novo mesto. Razstava je na ogled do 20. januarja. (Tekst in foto Rasto Božič)

Objavljeno v Dolenjska, Neuvrščeni